De Stad

Onderwijsongelijkheid in meertalig Amsterdam

Over emoties en welzijn
dinsdag 30 okt 2018, 20.00
di 30 okt 2018, 20.00
IJ Zaal

Amsterdam telt zo’n 180 verschillende nationaliteiten. Meer dan de helft van de Amsterdamse schoolkinderen spreekt een andere taal naast het Nederlands en het is geen uitzondering als er 10 of meer talen in een klas worden gesproken. Hoe gaan we om met deze meertaligheid in het onderwijs? Onderzoek na onderzoek toont aan dat kinderen beter en sneller de schooltaal leren als ze onderwijs krijgen in hun eigen taal. Ze presteren beter in de schoolvakken en vallen minder vaker uit. Toch blijven beleidsmakers, leerkrachten - maar ook veel ouders zelf - zich verzetten tegen onderwijs dat ruimte biedt voor de thuistalen van de leerlingen. Deze tweede bijeenkomst van de serie Meertalig Amsterdam gaat over emoties in de discussie over meertaligheid in het onderwijs.

Hoe frustrerend is het voor leerkrachten als ze niet goed kunnen communiceren met hun leerlingen of hun ouders? Hoe fijn is het voor leerlingen als ze de taal die ze thuis spreken, ook op school mogen gebruiken? Welke stress ervaren ouders in afwachting van een schooladvies waarin alleen de prestaties in het Nederlands meetellen, niet de vaardigheden van hun kinderen in een andere taal? En: welke emoties spelen een rol bij het overnemen of afwijzen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten?

  • Psychologen, taalwetenschappers, ouders, leerkrachten en beleidsmakers geven hun visie en de zaal discussieert mee.
  • Ouders van meertalige kinderen hebben een stem nodig in het Amsterdamse onderwijsbeleid. Beleidsmakers hebben behoefte aan informatie over het balanceren van de rol van meertaligheid in de school, de maatschappij en voor het welzijn van kinderen. En educatieve professionals hebben tools nodig om een inclusieve leeromgeving te creëren voor alle kinderen, inclusief taal en etnische identiteit.

Tijdens het programma zijn enkele deurportretten te zien uit de expositie TransTaalKinderen, een initiatief van kunstenaarscollectief Moving Arts Project: Vertalen voor je ouders. Legio kids doen dat dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Denk aan kids van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol als verbinder blijven ze vaak onzichtbaar. Het kunstproject TransTaalKinderen richt de schijnwerpers op hen. Zij vertellen over het plezier én de verwarring en andere tegenstrijdigheden die zij beleven als vertalers.  De expositie TransTaalKinderen is in november te zien in de OBA Oosterdok van 12 tm 28 november, met op 21 november het TransTaalForum XL.

dinsdag 30 okt 2018, 20.00
IJ Zaal