De Stad

Onderweg naar morgen

Wat wordt het nieuwe mobiliteitsbeleid voor Amsterdam en de metropoolregio?
dinsdag 13 mrt 2018, 20.00
di 13 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen toetst Pakhuis de Zwijger de lokale partijprogramma’s op hun visie voor één van de meest urgente uitdagingen van de stad Amsterdam en haar metropoolregio. Hoe ziet de mobiele toekomst van Amsterdam eruit? Gaat het ons lukken om de bereikbaarheid van de stad te waarborgen, of staan we over een paar jaar stil? En welke ingrepen moeten er worden genomen: wordt Amsterdam auto-vrij, autonoom, of dé stad van openbaar vervoer? Samen met praktijkexperts, politici en de zaal, gaan we op zoek naar het beste mobiliteitsbeleid voor Amsterdam, de metropoolregio en haar inwoners.

NB Helaas is politicus Don Ceder (ChristenUnie) verhindert bij dit programma aanwezig te zijn.

Tijdens dit verkiezingsdebat vragen we een aantal kenners om een specifieke uitdaging voor een mobiel en bereikbaar Amsterdam te introduceren. Waar ligt volgens hen de uitdaging voor de stad in de volgende vier jaar? Vervolgens gaan verschillende politici met elkaar in gesprek over de maatregelingen die zij voor ogen hebben om de stad mobiel en bereikbaar te houden. Sluiten de verschillende partijprogramma’s wel aan op de agendeerde mobiele uitdagingen die in het veld opgemerkt worden?

Voetganger, fiets en auto

© FaceMePLS, Flickr.

Hoe ziet de positie van de voetganger, fiets en auto er over vier jaar uit in de stad? Zijn auto’s in 2022 verboden of ‘te gast’ in onze Amsterdamse straten, of rijden er alleen nog autonome auto’s rond? En krijgen fietsers meer de ruimte, of is het de voetganger waarin geïnvesteerd moet worden?

Introductie door: Katelijne Boerma (Fietsburgemeester Amsterdam).

© Fons Heijnsbroek, Flickr.

Logistiek & duurzaamheid

De ontwikkeling van een goede logistiek in Amsterdam wordt steeds urgenter. Wat moet er gebeuren om onze groeiende stad op een duurzame wijze mobiel en bereikbaar te houden, ook als er straks twee miljoen mensen in onze stad wonen, werken en recreëren?

 

Introductie door: Walther Ploos van Amstel (lector City Logistics & E-Mobility, HvA)

© Michael Coghlan, Flickr.

Openbaar vervoer

Één van de belangrijkste spelers in de ontwikkeling van een mobiel Amsterdam is het ov. Waar liggen momenteel de grootste knelpunten voor het openbaar vervoer, wat voor een uitdagingen komen eraan, en waar moet de stad de komende vier jaar op gaan investeren?

Introductie door: Alexandra van Huffelen (algemeen directeur GVB Amsterdam).

dinsdag 13 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 128 mensen waren aanwezig