De Stad

Ondanks de zwaartekracht

Suzanna Jansen bevraagt de beïnvloeders van nu over hun culturele toekomstdromen voor Nieuw-West.
donderdag 7 dec 2017, 20.00
do 7 dec 2017, 20.00
Workspace

Schrijver Suzanna Jansen neemt je mee door de bewogen 20ste eeuw, en toont gaandeweg welke sporen de dromen van honderd jaar geleden hebben nagelaten in onze tijd. Vanuit drie verhaallijnen gaat ze in gesprek over de relatie tussen ruimtelijke ontwikkeling, kunst en de leefwereld in de stad. Ze volgt de levens van Cornelis van Eesteren, stedenbouwkundige en ontwerper, Steffa Wine, oprichter van een lokale balletschool, en haarzelf, een meisje dat opgroeit in de westelijke tuinstad en wordt gegrepen door de dans. Hoe beïnvloeden het ruimtelijk ontwerp, kunst, en de inspiratie van jongeren elkaars beleving in Amsterdam Nieuw-West, toen én nu?

Suzanna Jansen groeide op in de wederopbouwwijk Slotermeer. Voor haar waren de utopische, rechte lijnen van de architectuur eentonig en inspiratieloos. De enige zwier in de tuinstad was de balletschool van Steffa Wine. Ze zal het gesprek aangaan met de beïnvloeders van nu over hun idealen voor Nieuw-West.

Sebo Bakker is artistiek leider bij het ZIDtheater, een stichting die kunst, cultuur en samenleving wil verbinden. Daarnaast – wonend en werkend in Nieuw-West-  geeft hij empowerment trainingen als coach en is hij betrokken bij culturele manifestaties.

Ondanks de Zwaartekracht

Ondanks de zwaartekracht is een vlechtwerk van drie levensverhalen. Cor van Eesteren, zoon van een aannemer, wil in het Amsterdam van 100 jaar geleden tegen de wens van zijn vader in kunstenaar worden, architect. Steffa Wine, schippersdochter, kiest voor het ‘schandalige’ beroep van danseres. Beiden komen terecht in de maalstroom van het machinetijdperk, de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt.

Als antwoord op de ontmenselijking door de industriële revolutie bouwt de culturele avant-garde aan een nieuwe, utopische wereld. In deze wereld groeit Suzanna Jansen op, als klein meisje in Amsterdam Nieuw-West.

donderdag 7 dec 2017, 20.00
Workspace
Deze 16 mensen waren aanwezig