De Stad

Oerknal aan het ij

Amsterdam of ‘Diedam’? Een spannende zoektocht naar de verzwegen geschiedenis van Noord.
vrijdag 19 feb 2016, 20.00
vr 19 feb 2016, 20.00
Workspace

In boeken over Amsterdam, komt Noord niet voor. Boeken over Noord, daar komt Amsterdam niet in voor. Maar in OERKNAL AAN HET IJ is Noord boven alles een Amsterdams fenomeen. Het IJ is niet de scheidslijn maar juist het epicentrum waar zowel het verhaal van Noord als dat van Amsterdam begint. En ja, bij een epicentrum hoort een oerknal. De knal in de titel verwijst naar het verborgen stukje Noordse geschiedenis.

OERKNAL AAN HET IJ werpt een nieuw licht op Amsterdam-Noord. Het boek beschrijft heden en verleden van dit afgelegen, aparte stukje Amsterdam. Je leest welke rol het gebied ten noorden van het IJ speelde in het ontstaan van Amsterdam. Aan het eind van het boek begrijp je hoe de geschiedenis het onvermijdelijk maakte dat Noord een lelijk eendje werd. En waarom het nu onontkoombaar is dat het zich tot een mooie zwaan ontwikkelt.

Volgens initiatiefnemer Bas Kok is stadsgeschiedenis niet een kwestie van vastleggen, conserveren en ‘niets-meer-aan-doen’. Veeleer is het een zaak van stof wegblazen opdat de geschiedenis beter gezien kan worden. Tijdens deze editie van Urban Books komt hij erover vertellen.

vrijdag 19 feb 2016, 20.00
Workspace
Deze 29 mensen waren aanwezig