De Stad

(Not) In My Back Yard

Hoe gaan buurtcommunities om met NIMBY dilemma's?
maandag 1 dec 2014, 20.00
ma 1 dec 2014, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Communities doen hun best om hun buurt te verbeteren. Maar hoe zit het eigenlijk met de voorzieningen waarvan niet iedereen vindt dat ze buurt laten opbloeien, zoals een opvang voor daklozen of een asielzoekerscentrum? Hoe gaan buurtcommunities hiermee om en wat zouden zij kunnen betekenen voor deze voorzieningen? De zevende aflevering van buurtcommunities richt zich op de wisselwerking tussen NIMBY en buurtcommunities.

De eerste helft van de avond is plenair. Verschillende vertegenwoordigers van initiatieven, organisaties en communities zullen de zaal vertellen hoe zij omgaan met NIMBY in hun buurt. Staan ze open voor NIMBY, fungeren ze als mediator door de buurt te verbinden met de NIMBY of hebben ze een initiatief opgericht die de NIMBY community ondersteund? Een deel van de avond richt zich op asielzoekerscentra. Hoe wordt er op de komst van een centrum gereageerd, welke dilemma’s spelen er en hoe kan je de buurt verbinden aan de asielzoekers. De tweede helft van de bijeenkomst is er een open space waarbij jij als bezoeker de mogelijkheid krijgt om over jouw eigen dilemma’s met anderen te praten. Heb je een dilemma, initiatief of verhaal dat je deze avond wilt delen of bespreken? Vul deze dan onderaan op het invulformulier in!

Deze avond zal Floor Ziegler vertellen over WIMBY, oftewel Welcome in My Back Yard, wat zij in de Noorderparkkamer doet.

Fleur Bakker zal vertellen over het project pappa’s en mamma’s waarbij ontmoetingen worden georganiseerd tussen Nederlandse gezinnen en gezinnen uit een asielzoekerscentrum. Rasha Selman is als asielzoeker betrokken bij dit project en zal vanavond vertellen over zijn ervaringen. Ricardo Cairo en Henriette Koomans zullen als vertegenwoordiger van de Nederlandse families die meedoen aan het project aan het woord komen.

Feye van Olden zal een presentatie geven over de Instroomkeuken in Amsterdam Oost. Elke derde donderdag van de maand wordt er gekookt voor de cliënten van het Instroomhuis (ex-thuislozen die een reïntegratie-traject belopen van drie maanden) en mede buurtbewoners van de Indische Buurt.

Verder gaan Fenneke van der Deijl, communitybuilder in de Spaarndammerbuurt, en Fronnie Biesma, directeur van Stichting de Vrolijkheid, met elkaar in gesprek over de komst van een nieuw asielzoekerscentrum in de Houthaven in Amsterdam West.

De avond wordt gemodereerd door Paul Basset

maandag 1 dec 2014, 20.00
IJ Zaal
Deze 59 mensen waren aanwezig