De Stad

Normaal Amsterdams Klimaat (NAK)

Dagconferentie: Hoe bereiden we samen stad en regio voor op extreem weer?
Gratis, extern reserveren
donderdag 21 jun 2018, 09.30
do 21 jun 2018, 09.30

We krijgen in de Metropool Regio Amsterdam te maken met extremer weer – heftige regenbuien, hagel, hitte, droogte en storm – én met de dreiging van overstromingen van rivier of zee. De schade en maatschappelijke gevolgen zijn groot: ondergelopen souterrains, woonkamers, stations, straten en landbouwgrond, en trams en auto’s die niet meer kunnen rijden. We moeten ons hierop voor bereiden en om leren gaan met dit extreme weer. Een uitdaging die niet door één partij, individu of organisatie aangepakt kan worden. Dit raakt iedereen in de regio; van vastgoedeigenaren, investeerders en projectontwikkelaars tot bedrijven, overheden, agrariërs en bewoners. Maar wat kunnen we doen en hoe pakken we dat samen aan?

Met de manier waarop we nu de stad bouwen, onze landbouwgrond inrichten en te vaak nog in de eigen sector werken, is de regio niet meer toekomstbestendig. Met technologische oplossingen en fysieke aanpassingen alleen redden we het niet. We moeten met elkaar op zoek naar een fundamenteel andere aanpak: een nieuw Samenwerkingsklimaat. Samen met experts en publiek stellen we tijdens WeMakeThe.City de uitdagingen voor een klimaatadaptieve regio centraal.

Het Normaal Amsterdams Klimaat (NAK)

Het Normaal Amsterdam Klimaat (NAK) – geïnspireerd op het Normaal Amsterdams Peil (NAP) – legt een basis voor wat straks het nieuwe normaal is (extreme weersomstandigheden) en wat wij normaal vinden (de aanpak en de samenwerking). Het NAP is de hoogtestandaard voor alles wat we in Nederland bouwen of aanleggen. NAK gaat een stap verder en biedt de standaard voor een nieuw samenwerkingsklimaat. Zo kunnen we klimaatverandering gebruiken om te komen tot een leefbare, veerkrachtige en economisch sterke regio.

Ochtend- en middag programma

09.00 - 09.30: Inloop

Locatie: hoofdkantoor Waternet, Korte Ouderkerkerdijk 7

09.30 - 11.00: Welkom en intro

Wat is het nieuwe normaal op het gebied van extreme weersomstandigheden en de bouwopgave?

11.00 - 12.00 Werksessies NAP

Samen met projectontwikkelaars, gemeentes, woningcorporaties, financierders, kennisinstellingen, aannemers en bedrijven uit de groensector in gesprek over de volgende thema's:
- klimaatadaptatie en renovatie van bestaand vastgoed
- klimaatadaptatie binnen nieuwbouw en gebiedsontwikkeling
- klimaatadaptatie binnen vitaal en kwetsbaar

12.00 - 12.30

Gesprek en terugkoppeling Gerhard van den Top, dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

12.30 - 13.30: PAUZE

Voor slecht €4,50 kun je op locatie een lekker lunchpakket aanschaffen. Laat tijdens het aanmelden weten of je hier graag gebruik van wilt maken, je kunt ter plekke afrekenen.

13.30 -16.00: Routes

Verdiepende klimaatadaptatie routes en gecombineerde routes met het programma Change the System over circulair bouwen*
Route 1: klimaatadaptatie en andere transitie kansen in Havenstad
Route 2: Expeditie klimaatadaptatie ommeland en bodemdaling
Route 3: Groene daken route
Route 4: Bajeskwartier tour (herontwikkeling)
Route 5: Zuidas route (nieuwbouw)
(Keuze uit loop- fiets-, en busroutes, je kunt je ter plekke opgeven)

16.30 - 17.30: Aflsluiting in Circl

Terugblik op de dag en afsluitende borrel bij circulair paviljoen Circl
Locatie: Gustav Mahlerplein 1B

* Voor meer info over de verschillende routes, zie hier. Er is keuze uit loop-, fiets, en busroutes. Je kunt je ter plekke opgeven.

Gratis, extern reserveren
donderdag 21 jun 2018, 09.30