Creatieve Industrie

Nooit nooit nooit meer aan wal

Amsterdamse woonboten en hun bewoners gefotografeerd door Friso Spoelstra.
maandag 27 aug 2018, 12.00
ma 27 aug 2018, 12.00
Café

Raar maar waar: het was er nog niet, een boek over bootbewoners van Amsterdam. Een boek waarin je naar binnen kunt kijken bij die huishoudens die in de grachten dobberen. Nu is het er wel: achttien portretten in tekst en beeld. Van de eerste ‘wateryuppen’ tot de oude schippersfamilie die op een dag aanmeerde en nooit meer vertrok. Van het gezin dat jarenlang rondzwierf en uiteindelijk een ligplaats kreeg, tot de man die als student een huis bouwde op een rotte bak en er nu nog steeds woont, zonder douche en wc.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het boek ‘Nooit Nooit Nooit Meer Aan De Wal’ of in het Engels Boatpeople of Amsterdam. Fotograaf Friso Spoelstra trok samen met schrijfster Jowi Schmitz langs zeker honderd boten om de bewoners te leren kennen en spendeerde dagen aan boord. Jowi kreeg een overvloed aan verhalen, meer dan ze op kon schrijven. Het eindresultaat is een project voor iedereen met een hart voor water. En voor iedereen die zich afvraagt wat die mensen toch in die nattigheid te zoeken hebben.

Een selectie van de foto’s uit het boek, verschenen in 2013 met foto’s van Friso Spoelstra en teksten van Jowi Schmitz, wordt nu geëxposeerd. De beelden zijn te zien t/m eind september.