De Stad

Nog tien jaar te gaan

We blikken vooruit naar de memorabele projecten die in de aanloop van 2025 worden gerealiseerd.
dinsdag 27 okt 2015, 17.30
di 27 okt 2015, 17.30
Grote zaal
Reageer

Amsterdam bestaat dit jaar 740 jaar; dat vieren we! Met onze blik op de toekomst, want tegelijkertijd betekent dit dat er nog tien jaar te gaan is tot het jubileumjaar 2025. We kijken vooruit en zetten samen de eerste concrete stappen naar de ontwikkeling van memorabele projecten die in 2025 en de aanloop daar naartoe door de Amsterdammers gaan worden gerealiseerd.

De vorige grote verjaardag van Amsterdam dateert uit 1975. Het 700-jarig bestaan van de stad werd gevierd met allerlei initiatieven. De eerste editie van SAIL werd gehouden, het eerste Kwakoe Festival vond plaats, het eerste Amsterdam Tournament (het ‘Ajax 700 toernooi’) werd gespeeld en het Holland Festival kwam naar de stad. Het Amsterdams Historisch Museum in de Kalverstraat, het Bijbels Museum aan de Herengracht en het Rembrandthuis werden (opnieuw) geopend. De stad kreeg 700 nieuwe bomen en er hing sfeerverlichting aan de bruggen in de binnenstad. De oliecrisis en de economische neergang in die tijd weerhielden Amsterdammers er niet van het jubileum groots te vieren. Van de investeringen destijds profiteert de stad tot op de dag van vandaag. Ook nu is er krapte door de naweeën van de kredietcrisis. En ook nu is het zoeken naar een manier om verder te kijken en te dromen. Dat doen we deze avond met een rijke verscheidenheid aan sprekers en gasten.

Programma (ovb)

17.30 Opening

Met Ila Kasem en Eric van der Burg (locoburgemeester Amsterdam)

Een korte lezing van Paul Scheffer

Pitch: Maikki Huurdeman, Amsterdamse stadsloterij

Column Vera Bachrach (E-Stone Batteries)

18.00 Blok 1

Interview met Paul Spies, directeur Amsterdam Museum. Hoe vier je de verjaardag van Amsterdam? En hoe deden we dat bij haar 700ste verjaardag?

Column Bas Blokker (NRC)

Hoe gaan de buurten van Amsterdam eruit zien in 2025? In gesprek met Firoez Azaroesh (Indische Buurt Community), Redouan Amine (Jongerenplatform Amsterdam Oost) en Jeroen Jonkers (Geef om de Jan Eef)

Zef Hemel schets een beeld van hoe de metropoolregio Amsterdam eruit zal zien in 2025.

Pitch: Bert Weverling, lightrailnet regio Amsterdam

Column Ruben van Zwieten (De Nieuwe Poort)

Pauze met eten - 18.45 uur
Blok 2 - 19.10 uur

Hoe ziet de hyperconnected en duurzame stad van 2025 eruit? Met Ger Baron (Gemeente Amsterdam), Walter Ploos van Amstel (Hoogleraar logistiek), Martijn de Waal (the Mobile City, the Public Matters), Marleen Stikker (Waag Society), Eva Gladek (Metabolic) en Francesca Miazzo (CITIES)

Pitch: Egon van Wees, Museum voor Migratie

Column Johan Fretz

Blok 3 - 19.40 uur

Hoe ziet het uitgaansleven en toerisme eruit in 2025? In gesprek met Mirik Milan (nachtburgemeester Amsterdam) en Frans van der Avert (Amsterdam Marketing)

Pitch: Rian Verpalen, Grachten van Smaragd

Column Willem Bosch

Hoe zien de kunsten en cultuur eruit in Amsterdam 2025? In gesprek met Melle Daamen (Stadsschouwburg Amsterdam), Axel Rüger (Van Gogh Museum), Ernestine Comvalius (Bijlmerpark theater) en Jörgen Tjon a Fong (Urban Myth)

Pitch: Cyril van Sterkenburg, Water Republic

Column

20.30 - Afsluiting
Borrel
dinsdag 27 okt 2015, 17.30
Grote zaal
Deze 309 mensen waren aanwezig