De Stad

Nog negen jaar te gaan

Inspirerende plannen voor de viering, de eerste Amsterdam 750 - lezing en de installatie van de Club van 750.
maandag 31 okt 2016, 19.30
ma 31 okt 2016, 19.30
Grote zaal
Reageer

Nog negen jaar te gaan en dan bestaat onze stad Amsterdam 750 jaar. In de afgelopen decennia is er veel in Amsterdam veranderd en ook de komende jaren zal onze stad een ware metamorfose ondergaan. Het moment dus om in de nabije toekomst de kijken en ambities te formuleren. Dat doen we deze avond met een rijke verscheidenheid aan sprekers en gasten.

  • De eerste Amsterdam 750 – lezing zal gehouden worden door Sinan Çankaya. Sinan pleit voor microrevoluties. Hij is onder meer schrijver, wetenschapper en spreker.
  • Hoe bouw je een goed feestje in 2025? We vragen het Duncan Stutterheim, voormalig directeur van ID&T en mede-initiatiefnemer van de ADAM-toren.
  • Met columns uit de bundel Dit maakt je nooit meer mee vertelt Yasmina Aboutaleb sprankelende verhalen uit de stad, ontroerende verhalen over gewone mensen in hun dagelijkse gang, waarin de wijde wereld doorschemert.
  • Ruimte voor de stad luidt de Koers 2025 vanuit de Gemeente. De ambitie is geformuleerd om tot 2025 de bouw van 50.000 woningen binnen de stadsgrenzen mogelijk te maken. Esther Agricola zal vertellen hoe.
  • De ambities voor 2025 van de Amsterdam Economic Board worden door directeur Nina Tellegen gepresenteerd.
  • 180 nationaliteiten is het aantal nationaliteiten die de stad Amsterdam op het moment kent. Fotograaf Michiel van Nieuwkerk en Nico Mulder van Amsterdam Marketing zullen vertellen over het project 180 Amsterdammers. Verder is fotograaf Matthijs Diederiks en Rick Efmann aanwezig om te vertellen over het project ED Amsterdam, de naam is een hommage aan de legendarische fotograaf Ed van der Elsken.
  • Orchestre Partout is niet alleen een band, maar het is een collectieve energie en een groep van vrienden. Ze spelen nummers die de leden van de band inbrengen, gezongen in hun moedertaal. Tijdens het programma en in de pauze zullen zij de muziek verzorgen.

Ideeën voor Amsterdam 750

Tijdens deze bijeenkomst worden inspirerende ideeën voor de viering van het 750jarig bestaan gepitcht. Van concrete voorstellen voor 2025, tot actuele praktijken in de stad en dromen over de toekomst. Deze mensen zullen hun initiatief pitchen:

Pitch jouw idee

Ben of ken jij een stadmaker met een vooruitstrevende visie op de stad en met een inspirerend initiatief? Laat het ons weten en wie weet mag het idee aanstaande maandag in de grote zaal gepitcht worden.

Lees verder voor meer informatie >>

750-speldje CroppedDe Club van 750

De Club van 750 is een groep mensen die de aankomende viering van Amsterdam 750 een warm hart toedraagt en mee wil helpen deze verjaardag tot een groot succes te maken. Iedereen kan voor € 100 per jaar lid worden van deze Club van 750.

Lees verder en word ook lid >>

Amsterdam 750, dat vraagt om initiatief

De vorige grote verjaardag van Amsterdam dateert uit 1975. Het 700-jarig bestaan van de stad werd gevierd met allerlei initiatieven. De eerste editie van SAIL werd gehouden, het eerste Kwakoe Festival vond plaats, het eerste Amsterdam Tournament (het ‘Ajax 700 toernooi’) werd gespeeld en het Holland Festival kwam naar de stad. Het Amsterdams Historisch Museum in de Kalverstraat, het Bijbels Museum aan de Herengracht en het Rembrandthuis werden (opnieuw) geopend. De stad kreeg 700 nieuwe bomen en er hing sfeerverlichting aan de bruggen in de binnenstad. De oliecrisis en de economische neergang in die tijd weerhielden Amsterdammers er niet van het jubileum groots te vieren. Van de investeringen destijds profiteert de stad tot op de dag van vandaag.

maandag 31 okt 2016, 19.30
Grote zaal
Deze 176 mensen waren aanwezig