De Stad

Nog acht jaar te gaan

We blikken vooruit naar memorabele projecten die in de aanloop van 2025 worden gerealiseerd.
vrijdag 27 okt 2017, 19.30
vr 27 okt 2017, 19.30
Grote zaal

Nog acht jaar te gaan en dan bestaat onze stad Amsterdam 750 jaar. In de afgelopen decennia is er veel in Amsterdam veranderd en ook de komende jaren zal onze stad een ware metamorfose ondergaan. Welke stempel wordt er gedrukt op de verjaardag van Amsterdam in 2025? Dit is de jaarlijkse publieke bijeenkomst om de plannen voor dé verjaardag van Amsterdam te bespreken. We turen in de nabije toekomst en formlueren ambities. Het afgelopen jaar zijn er inspirerende ideeën verder uitgewerkt met en door leden van de Club van 750. Tijd dus voor een update van deze feestelijke projecten. En in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van begin 2018 vragen we ons ook af hoe de politiek zich in zal zetten voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam.

  • Directeur van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de Black Achievement Month Antoin Deul houdt de tweede Amsterdam 750 – lezing. Hij pleit ervoor dat we het verhaal van Amsterdam compleet maken. “Er is een ‘black renaissance’ gaande en Antoin Deul staat er deze dagen middenin”, kopte de Trouw laatst in een artikel over de Black Achievement Month die deze maand plaats vindt.
  • Wat moet de stad vieren in 2025 en hoe? In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen onder vragen we de vijf grote politieke partijen waar zij op in zullen zetten voor de viering van Amsterdam.
  • Speciaal voor de 742ste verjaardag van Amsterdam schreef multidisciplinair kunstenaar en schrijver Neske Beks het verhaal ‘De gouden middenweg’ waaruit ze passages voordraagt. Daarnaast bespreken Neske Beks, Imara Limon en Maarten Lammers op welke manier je inclusieve verhalen kan vertellen voor Amsterdam 750 jaar.
  • Meer verhalen over de stad worden verzorgd door een inkijkje in de tentoonstelling over 750 jaar Amsterdam van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief.
  • Inspiratie uit de stad komt in verschillende pitchrondes aanbod door onder meer Mourad El Otmani, Frank Alsema, René van Zanten, Ama Koranteng-Kumi, Ruurd Priester en Pauline Westendorp.
  • Vooruitblikken voor de aankomende tijd worden gegeven door Judikje Kiers, Kees Noorman en San Jonker.
  • De Amerikaanse fotograaf Shirley Agudo fotografeerde jarenlang de bezoekers van de Gay Pride, de Drag Queen Olympics en Hartjesdag. Shirley toont in het fotoboek AmsterdamStreethearts de flamboyante uitdossingen van de bezoekers van die festiviteiten. Een selectie van deze foto’s wordt op de avond getoond.
  • Fernando Lameirinhas geeft een muzikale omlijsting aan de 742ste viering van Amsterdam.

Updates vanuit de Club van 750

Er zijn het afgelopen jaar 7 cadeaus voor de viering van Amsterdam besproken door de Club van 750. Verschillende leden van de Club van 750 vertellen over hun ideeën voor cadeaus voor de stad, waaraan zij het afgelopen jaar hebben gewerkt en wat er op de planning staat.

  • Met Rian Verpalen, Manu Hartsuyker en Jeroen Saris bespreken we ideeën voor een duurzaam en groen Amsterdam.
  • Duncan Stutterheim en Hedwig Fijen delen hun inspiratie voor het feest. Duncan voor een groot feest op de ring. Hedwig voor een Amsterdam Biënnale.

Amsterdam 700 jaar – 1975

De vorige grote verjaardag van Amsterdam dateert uit 1975. Het 700-jarig bestaan van de stad werd gevierd met allerlei initiatieven. De eerste editie van SAIL werd gehouden, het eerste Kwakoe Festival vond plaats, het eerste Amsterdam Tournament (het ‘Ajax 700 toernooi’) werd gespeeld en het Holland Festival kwam naar de stad. Het Amsterdams Historisch Museum in de Kalverstraat, het Bijbels Museum aan de Herengracht en het Rembrandthuis werden (opnieuw) geopend. De stad kreeg 700 nieuwe bomen en er hing sfeerverlichting aan de bruggen in de binnenstad. De oliecrisis en de economische neergang in die tijd weerhielden Amsterdammers er niet van het jubileum groots te vieren. Van de investeringen destijds profiteert de stad tot op de dag van vandaag. Ook nu is er krapte door de naweeën van de kredietcrisis. En ook nu is het zoeken naar een manier om verder te kijken en te dromen.

vrijdag 27 okt 2017, 19.30
Grote zaal
Deze 117 mensen waren aanwezig