Creatieve Industrie

Olaf Boswijk: This Must Be The Pace

Trouw-oprichter over climate change, natuur en wetenschap. Een zoektocht hoe we met hulp van de kunsten tot verandering kunnen komen.
dinsdag 11 sep 2018, 20.00
di 11 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Olaf Boswijk kennen we als mede-eigenaar en programmeur van Trouw, de Amsterdamse club die sinds de opening in 2009 tot aan de sluiting in 2015 wereldwijd toon zette. Een podium met een eigen restaurant, een 24-uurs vergunning én een programmering van olympisch niveau. Net zoals Trouw ooit voortvloeide uit de legendarische club 11, hielp Olaf zijn oud-Trouw-collega's met het optuigen van opvolger De School. Terwijl zij het gedachtengoed van de eerdere clubs levend houden, maakte Olaf andere plannen. Samen met zijn vrouw en hun Mercedes Vario nam hij zich voor een lange reis te maken: van vertrekpunt Halifax, een stad in het oosten van Canada, naar Patagonië, het meest zuidelijke deel van Argentinië. Na een reis van drie jaar is Olaf weer tijdelijk terug in Amsterdam om te werken aan een nieuw plan: een residentie waar kunstenaars en wetenschappers op een andere manier kijken naar de relatie tussen mens en natuur.

This must be the pace

Tijdens zijn reis werd Olaf gegrepen door de zichtbare effecten van klimaatverandering. Even weg zijn van huis gaf hem de tijd en ruimte om te reflecteren op onze westerse, stedelijke manier van leven. Dat bracht hem op een nieuw idee: het creëeren van een plek waar kunst, natuur, klimaatverandering en wetenschap samenkomt.

In Chili stuitte hij op een vallei liggend tegen een natuurgebied en een vulkaan aan, de plek waar hij de residentie wil vestigen. Niet om direct op zoek te gaan naar een oplossing voor het klimaatprobleem, maar wel om beter te begrijpen wat onze relatie is met de natuur. Over zijn gemaakte reis hield hij een blog en een podcast bij. Hoe kunnen we vanuit de kunsten aan de slag met urgente vraagstukken, welke opgedane inzichten kan hij met ons delen, en hoe zet Olaf zijn eigen ondernemerservaring en talent in?

Niemand heeft op dit moment het antwoord, wij ook niet. Maar ons brandend schuldgevoel en er niet over praten gaat niet helpen. We moeten met een nieuw perspectief komen en daar willen wij aan bijdragen.

Quote uit 3voor12 interview, juli 2018

Luister hieronder de Podcast van Pakhuis de Zwijger met Olaf Boswijk.

dinsdag 11 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 146 mensen waren aanwezig