De Stad

Nieuwe steden, geslaagd of niet? S+RO Live

Stedenbouwers, planologen en critici vinden 'nieuwe steden' niet stedelijk genoeg. Is dit werkelijk zo? VergrootTag personen
woensdag 22 mei 2013, 20.00
wo 22 mei 2013, 20.00
Grote zaal

Nieuwe steden zijn niet stedelijk genoeg. Dat vinden veel stedenbouwers, planologen en critici. Zoetermeer, Nieuwegein, Spijkenisse, Almere – het zijn de bekende groeikernen die in de jaren 1970-1980 zijn aangelegd. In eerste instantie als overloopgebieden van de grote stad, waar het vooral goed wonen was. En goed wonen, werken, leven kun je nog steeds in de New Towns. Dus wat is eigenlijk het probleem? Iedereen lijkt vooral te kijken naar wat nieuwe steden niet zijn, en vergeet het eigene ervan. Zijn de nieuwe steden geslaagd of nog lang niet voltooid? Het S+RO-themanummer ‘Nieuwe Steden’ geeft antwoord op die prangende vraag.

Op 22 mei gaat een selectie van de auteurs met elkaar en de geïnteresseerden in gesprek. Inleidingen van onder andere Mirjam Salet (burgemeester Spijkenisse, over de toekomst van deze groeikern), Ivan Nio (onafhankelijk onderzoeker) en Wies Sanders (directeur Architectuur Film Festival Rotterdam, over de nieuwe stad in de film) warmen de zaal op voor een pittige discussie. Zijn de groeikernen een geslaagd project of zijn ze als stad nog lang niet voltooid? Remko de Jong (stedenbouwkundige gemeente Zoetermeer) en enkele directeuren (waaronder Jan de Jong, gemeente Nieuwegein) van de ruimtelijke diensten in de groeikernen trappen af.