Global Trends

Nieuw feminisme

Zijn de mainstreammedia klaar voor de 4e golf van het feminisme?
donderdag 17 nov 2016, 20.00
do 17 nov 2016, 20.00
Studio
Reageer

Een debat over de gelaagde identiteiten van vrouwen, de blinde vlekken van de media en hoe we elkaar beter leren zien. Aan de hand van recente cases leggen we traditionele en nieuwe media langs de lat en bespreken we hoe het anders kan. Met de Rwandese/Eindhovense/Brusselse publiciste Christella Munganyende, en andere media- en opiniemakers.

Justine van de Beek

Justine van de Beek (20) is derdejaarsstudent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is feminist in hart en nieren en miste in de Nederlandse media uitgebreide en genuanceerde behandeling van het feminisme. Een jaar geleden richtte ze daarom samen met Anne Ardon het eerste online platform exclusief gericht op feminisme in Nederland op: Stellingdames.nl. Ze loopt momenteel stage bij de afdeling Emancipatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Mounir Samuel

Mounir, die bezig is met zijn transitie van vrouw naar man, biedt een interessante kijk op Nieuw Feminisme. Hij zal een gesproken column ten gehore brengen die ingaat op ‘hoe het nieuwe feminisme bij de emancipatie van de man begint’.

Christelle Munganyende

Hélène Christelle telt 23 rebelse levensjaren tussen Kigali, Eindhoven en Brussel. Op een koude lenteochtend landde ze als vluchteling in Nederland. Vier jaar geleden verhuisde ze naar de Europese hoofdstad met de droom om diplomaat te worden. Want diplomaten, die redden de wereld. Inmiddels weet ze wel beter en redt ze die wereld op eigen houtje. Hiervoor vertegenwoordigde ze de Europese Unie tijdens de G(irls)20. Er kwamen nieuwe passies op haar pad: storytelling en kansen bieden aan jonge ambitieuze vrouwen. Ze is politieke wetenschapper in opleiding, oprichter van de stichting IamSHERO. Ze gelooft in klein beginnen, maar groot dromen. Als zwarte vrouw afkomstig uit een voormalig Westerse kolonie, streeft ze voor een gedekoloniseerd feminisme in Nederland.

Linda Duits

Dr. Linda Duits is onafhankelijk sociaal-wetenschapper. In 2008 promoveerde zij op de cultuur van jonge meisjes. Ze is onder andere gespecialiseerd op het gebied van gender en media. Daarnaast blogt Linda dagelijks op dieponderzoek.nl over onderzoek naar en ontwikkelingen in populaire cultuur.

donderdag 17 nov 2016, 20.00
Studio
Deze 130 mensen waren aanwezig