Creatieve Industrie

New School

Over designonderwijs, van Delft tot Eindhoven.
dinsdag 4 sep 2018, 20.00
di 4 sep 2018, 20.00
Grote zaal

De wereld verandert en design moet mee veranderen. Dat moet beginnen bij het designonderwijs; daar wordt immers de nieuwste ontwerpgeneratie gekneed. De laatste grote vernieuwing in designonderwijs was de befaamde Bauhaus, dat volgend jaar precies een eeuw geleden werd geopend. Heeft de klassieke design academy met disciplinaire hokjesgeest nog wel een toekomst? Wat zijn nieuwe vormen over designonderwijs? En hoe kan de kloof worden gedicht tussen het industriële designonderwijs van bijvoorbeeld de TU Delft met het conceptuele ontwerp van de Rietveld Academie of de Design Academy?

Jan Boelen is curator van de vierde Design Biënnale van Istanboel, dat dit jaar het thema ‘School of Schools’ heeft. Om een antwoord te formuleren op de vraag how can we design designeducation? zijn vijftig experimentele onderwijsprojecten geselecteerd, waaronder 11 uit Nederland. Jan Boelen zal de eerste bevindingen van deze inzendingen presenteren, als een preview op de Design Biënnale in Istanboel die 22 september opent. Naast curator en tentoonstellingsmaker is Jan Boelen hoofd van de masteropleiding Social Design aan de Design Academy Eindhoven en creatief directeur van het designhuis Z33 in Hasselt, België.

Catelijne van Middelkoop is als hoofddocent verbonden aan zowel de TU Delft als de Design Academy Eindhoven. In een keynote zal zij het verschil tussen ‘het op proces gerichte designonderwijs van Delft’ vergelijken met ‘de individualistische en op auteurschap geënte educatie’ in Eindhoven. Ook zal zij aanbevelingen doen hoe deze bloedggroepen zijn te verenigen. Daarnaast werkt zij aan een promotie-onderzoek over designonderwijs aan de Bauhaus Universität in Weimar. Van Middelkoop runt tussen deze drukke bedrijven door ook haar eigen ontwerpstudio Strange Atrractors.

Flora van Gaalen is hoofd programma bij Het Nieuwe Instituut en zal vertellen over Neuhaus, een onderzoeksproject geïnspireerd op de festiviteiten rond 100 jaar Bauhaus. De specifieke condities en opdracht van toen vormen aanleiding om kritisch te reflecteren op de huidige opdracht aan design en het type onderwijs dat hieruit voort zou kunnen komen. Neuhaus biedt ruimte aan een gevarieerd programma in samenwerking met academies, ontwerpers en Rotterdamse en internationale culturele instellingen.

Margriet Vollenberg is organisator van onder andere Ventura Future, de nieuwe hotspot van de Milan Design Week waar de binnen- en buitenlandse fine fleur van designopleidingen zich presenteert. De voorgaande jaren toonde zij ook presentaties van academies en universiteiten over de hele wereld in Ventura Lambrate, dat uitgroeide tot een van de blikvangers van Milan Design Week. Daarnaast verzorgt zij met haar bedrijf Organisation in Design diverse shows en exposities op internationale designevenementen als Ventura London tijdens London Design Festival, Ventura Dubai tijdens INDEX Design Series en Ventura New York tijdens NYCxDESIGN. Vollenberg was betrokken bij internationale fora als World Design Capital Taipei en de Conference on Cultural and Creative Industries van de Mafad in Maastricht (2017) en is regelmatig jurylid bij internationale design- en studentencompetities. Ze is zelf opgeleid aan de Design Academy Eindhoven toen Li Edelkoort daar de scepter zwaaide. In interview-vorm zal zij ingaan op de internationale positie van het Nederlandse designonderwijs. Waarin onderscheidt het Nederlandse designonderwijs zich? Hoe kan het verbeteren? En is het Nederlandse onderwijs nog wel zo onderscheidend trouwens?

dinsdag 4 sep 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 116 mensen waren aanwezig