Creatieve Industrie

New Perspectives

Dé talkshow voor de creatieve industrie, deze keer met o.a. F-Site, Cupido & Sideron, Alissa Rees en Nieuwe Meesters.
dinsdag 12 dec 2017, 20.00
di 12 dec 2017, 20.00
Expo

Pakhuis De Zwijger’s What’s Up? is dé talkshow voor de creatieve industrie en ook deze maand hebben we weer vier toffe sprekers uitgenodigd. Makers en creatieven die met een andere blik kijken naar hetgeen we eerder voor lief namen of vanzelfsprekend vinden. Waar we situaties van een andere kant bekijken, en met de oplossing komen waar nooit eerder aan gedacht is. En waar een nieuw perspectief op het verleden, juist een gids kan zijn voor de toekomst.

F-Site

Waarom leren we zo weinig over vrouwen tijdens de geschiedenislessen op school terwijl ze altijd al de helft van de wereldbevolking hebben uitgemaakt? Het is tijd om dit te veranderen vinden platform Van Gisteren en de Stichting Jonge Historici. Samen zijn ze een crowdfundingcampagne gestart waarmee ze maar liefst 12.650 euro ophaalden om een nieuw volledig online educatie platform op te zetten, waar vrouwen niet onzichtbaar zijn en ook niet als ‘slachtoffers’ of als ‘vrouw/dochter van’ weggezet worden. F-site zal een nieuwe kijk geven op het geschiedenisonderwijs dat tot nu altijd wordt aangeboden. Van Hatsjepsoet tot Boudicca, en van Kenau tot Kartini: docenten vinden hier straks gratis en toegankelijk educatiemateriaal dat naadloos aansluit op de tien tijdvakken in het geschiedenisonderwijs.

https://vimeo.com/242772867

Cupido & Sideron 

Vanaf de 14e eeuw was het gebruik om zwarte kinderen cadeau te doen aan Noord-Europese vorsten. Op veel schilderijen van de Van Oranje’s staan zwarte bedienden afgebeeld naast stadhouders, prinsen en prinsessen, maar over de levens van deze mensen is weinig bekend. Kunsthistoricus en schrijfster Esther Schreuder verdiepte zich jaren lang in het leven van twee van hen en na uitgebreid archief onderzoek kon ze achterhalen waar de jongens vandaan kwamen en hoe hun levens aan het hof verliepen. Afgelopen september bracht ze het boek Cupido en Sideron. Twee Moren aan het hof  van Oranje uit bij Balans, waarmee ze een tot nu toe nog weinig bekend aspect van de Nederlandse geschiedenis naar voren brengt. Het Haags Historisch Museum heeft rondom het onderzoek van Esther de tentoonstelling Afrikaans bedienden aan het Haagse hof gevormd, waar je nog t/m 28 januari in het verhaal van Cupido, Sideron en hun collega’s kan duiken.

Humanising the white building

Op haar 19e belandde Alissa in het ziekenhuis met acute leukemie. De tijd die ze hier heeft doorgebracht, is een inspiratiebron geweest voor haar recente ontwerpen als afgestudeerd conceptdenker. Met haar concept ‘Humanising the white building’ wil Alissa Rees ziekenhuizen inspireren om ‘het witte gebouw’ menselijker te maken. Een ziekenhuis niet alleen gericht op dokters en assistenten maar ook op de patiënten om hun verblijf zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Dit doet ze aan de hand van verschillende concepten gericht op mobiliteit, communicatie, atmosfeer, mentale afleiding en het gebruik van poëzie. IV-walk is een van de ontwerpen die hier aan bijdraagt, een zacht en draagbaar infuus dat de mobiliteit van patiënten bevordert en aanvoelt als een eigen kledingstuk.

Nieuwe Meesters

Tekenen is de favoriete bezigheid van Coen Ringeling. In zijn werk ontdek je steeds nieuwe elementen en optische grapjes, net als in het werk van zijn idool M.C. Escher. Ook verwijst hij graag naar verzonnen computergames. Liggend op de grond worden de door hem getekende werelden minutieus getekend met stift en ingekleurd met kleurpotlood. Geheel volgens de wetten van Coen. Zijn tekeningen zijn t/m 28 mei te zien in het Outsider Art Museum in de tentoonstelling Nieuwe Meesterseen collectie van tot voorheen onzichtbare kunst die de hypergevoeligheid en bijzondere geest van 30 getalenteerde ‘outsiders’ toontFotograaf Sander Troelstra,  die zicht heeft zich toegelegd op het portretteren van mensen met een rafelrandje en die soms moeilijk aansluiting vinden in de maatschappij, maakte voor Nieuwe Meesters een bijbehorende serie intieme, indringende portretten van alle kunstenaars die meedoen. Wie zijn de gezichten achter de bijzondere werken?

dinsdag 12 dec 2017, 20.00
Expo
Deze 37 mensen waren aanwezig