Global Trends

New Causes, New Rebels

Wat is het geheim van de nieuwe burgerbewegingen van Hongkong tot Amsterdam?
This event is in English
Wednesday 6 Nov 2019, 20.00
wo 6 nov 2019, 20.00
Grote zaal

Maak kennis met de jonge actievoerders in Hongkong, die nu al zes maanden strijden tegen het machtige vasteland van China. Met een indrukwekkend uithoudingsvermogen zetten zij succesvol nieuwe middelen en tactieken in om de toekomst van hun stad veilig te stellen. En zij zijn niet de enigen. Overal ter wereld zijn bottom-up protestbewegingen actief en wordt er door grassroots groepen voor idealen gestreden. Waar staan deze bewegingen voor?

En wat kunnen wij van ze leren? Voor deze Meet Up slaan VPRO Tegenlicht en De Goede Zaak de handen ineen. Aan de hand van voorbeelden uit Hongkong, de VS, Nederland en andere gebieden, bespreken we de rol van burgerlijke ongehoorzaamheid, beeldvorming en toekomstvisies binnen het nieuwe demonstreren.

Let op: vanwege een aantal internationale gasten, zal dit programma deels in het engels zijn.

Er staat veel op het spel voor wie de wereld mooier wil maken: de macht van grote bedrijven moet gebroken worden, klimaatverandering gestopt, racisme tegengegaan en autocratische regimes het hoofd geboden. Een grote verandering veroorzaken doe je niet alleen. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans op verandering. Door de opmars van social media en internetplatforms zijn grote groepen gemakkelijker op de been krijgen. Nieuwe verbindingen ontstaan tussen groepen onderling en bewegingen verkondigen wereldwijd solidariteit met elkaar.

Vanavond zetten we mensen die in de frontlinies staan in de schijnwerpers. We kijken naar persoonlijke verhalen van demonstranten uit Hongkong. We spreken onder andere Giovanna Negretti, die de Obama-campagne vaarwel zei om te werken met Puertoricaanse immigranten in de VS en daarna in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Zuidoost Azië en Europa bewegingen van de grond kreeg. Ook Nederlandse ‘bewegingsbouwers’ krijgen het woord. Waar liggen de gezamenlijke kansen, welke strategieën werken en hoe zou de toekomst eruit moeten zien? 

Tijdens de Meet Up horen we inspirerende voorbeelden en praktische tips voor iedereen die de wereld wil veranderen, en nog wel een bondgenoot of twee kan gebruiken.

This event is in English
Wednesday 6 Nov 2019, 20.00
Grote zaal
These 134 people attended