Creatieve Industrie

Nederlandse Fotoboekenprijs 2019

Welke nieuwe fotoboeken van debutanten en professionals zijn niet te missen? Met o.a. Dana Lixenberg, Henk Wildschut en Lilia Luganskaia.
dinsdag 28 mei 2019, 20.00
di 28 mei 2019, 20.00
Grote zaal

Wat is het geheim van een succesvol fotoboek? Welke beeldmaker snapt deze kunst precies? Dat is de grote vraag die FotoFestival Naarden zichzelf stelt tijdens De Nederlandse Fotoboekenprijs, een prijs die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt. Tijdens de eerste editie in 2017 won de gerenommeerde fotograaf Dana Lixenberg met haar fotoboek ‘Imperial Courts’. De jury van de Nederlandse Fotoboekenprijs heeft onlangs 135 inzendingen beoordeeld - fotoboeken die verschenen in 2017 en 2018 - waarvan er 33 de longlist hebben gehaald. Welke fotografen springen er deze keer uit en weten inhoud, vorm en verhaal perfect te combineren?

De Nederlandse Fotoboekenprijs 2019 bestaat uit een drietal prijzen: een overall prijs voor beste fotoboek van een Nederlandse maker, een aanmoedigingsprijs voor het beste debuutfotoboek en een voor het beste tekst-/fotoboek.

Wat gaan we doen?

  • We gaan in gesprek met oud-winnares Dana Lixenberg, befaamd fotograaf en bekend van o.a. het omvangrijke project Imperial Courts waarin een veranderende kleine, achtergestelde gemeenschap in Watts, Los Angeles wordt gevolgd met video, een webdocumentaire, geluidsopnames en een fotoboek.
  • Juryleden Edie Peters (PhotoQ) en Merel Bem, en curator Hedy van Erp delen trends, insights en de criteria van de wedstrijd.
  • De genomineerden delen hun projecten, werkwijze en vertellen over hun fotoboeken. En uiteraard maken we de winnaars van de drie verschillende categorieën bekend!

De tweejaarlijkse Nederlandse Fotoboekenprijs is een initiatief van het Fotofestival Naarden. De prijs is bedoeld als stimulans voor en onderstreping van de kwaliteit van het Nederlandse fotoboek. In de boekwinkel in de Gele Loods in Naarden-Vesting is tijdens het festival (van 25 mei t/m 30 juni 2019) een expositie te zien van de boeken van de genomineerden en van de longlist.

De jury bestaat uit Edie Peters (oprichter en hoofdredacteur van PhotoQ), Merel Bem (publiciste en kunstcriticus), Rob Hornstra (fotograaf en Hoofd Fotografie KABK), Narda van ’t Veer (oprichter agentschap UNIT), Wannes Ketelaars (fotoboek expert) en Bert Teunissen (fotograaf).

dinsdag 28 mei 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 122 mensen waren aanwezig