Global Trends

Nederland eet anders

Hoe wordt Nederland gidsland in de transitie van het voedselsysteem?
Gratis toegang
maandag 20 mrt, 19.30
ma 20 mrt, 19.30
Kleine zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Op de Nationale Voedseltop van 26 januari werd uitgesproken dat Nederland de leiding zou moeten nemen op het gebied van gezonde en duurzame voeding in de wereld. Met koplopers uit de Trouw Duurzame 100 praten we over de vraag: hoe moeten we de noodzakelijke 'voedseltransitie' vormgeven? We gaan op zoek naar antwoorden, bezien vanuit de vier belangrijkste schakels in het voedselsysteem: de producent, verwerker, distributeur en consument.

  • De Verwerker – Jaap Korteweg staat op 4e plaats van de Trouw Duurzame 100. Jaap is beter bekend als De Vegetarische Slager. Hij is 9e generatie boer, maar besloot na een aantal incidenten het roer rigoureus om te gooien en te stoppen als veehouder. Als de Vegetarische Slager verwerkt hij sinds 2010 lupinebonen tot plantaardig vlees met dezelfde beleving als dierlijk vlees. Deze producten worden op steeds grotere schaal geproduceerd en geconsumeerd. De ambitie is om op korte termijn de grootste slager ter wereld te worden.
  • De Distributeur – Marlijn Simons-Somhorst komt uit een ondernemersnest. Na haar studie Internationale Betrekkingen ging ze aan de slag bij de overkoepelende organisatie van supermarktketens. Daar stelde ze in 2008 de eerste duurzaamheidsagenda voor de supermarktbranche op. Sinds 2012 is ze manager maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de Lidl. Als discounter maakt de Lidl in fors tempo ‘biologisch’ eten betaalbaar voor grote groepen klanten. Marlijn is de op twee na hoogste binnenkomer in de lijst van Trouw op plek 16.
Gratis toegang
maandag 20 mrt, 19.30
Kleine zaal
Reserveer
Deze 25 mensen zijn aanwezig