Global Trends

Natuur als Maat der Dingen

Op Duurzame Dinsdag gaan we op een interactieve zoektocht naar een nieuwe taal voor de relatie tussen mens en natuur. Met o.m. Arita Baaijens.
dinsdag 3 sep, 20.00
di 3 sep, 20.00
IJ Zaal

Hoe komen we tot een nieuwe taal die de drukke stadbewoner dichter bij de natuur brengt? En brengen nieuwe woorden om de wereld te beschrijven ons tot een nieuwe denkwijze over onze leefomgeving? Deze avond neemt Arita Baaijens ons mee op reis in een 'laboratorium voor de geest'.

Er wordt vaak gezegd dat een stad geen natuur heeft, maar is dat wel zo? Is de stad zelf eigenlijk geen natuur? Van de Amsterdamse Waterkeringduinen tot de Veluwe, Nederlanders maken natuur. En die ingenieursrelatie vind je terug in onze taal. Afstandelijke termen zoals ‘landinrichting’, ‘kernwaarden’ en ‘omgevingskwaliteit’ voldoen aan de functie waaruit ze ontleend zijn. Maar ze schieten zwaar tekort bij inspraakrondes over herinrichting van ons landschap. In veel andere culturen, van Japan tot Zuid-Afrika, komen wel veel begrippen voor verwantschap van de mens met natuur en leefomgeving terug. Door anders naar onze leefomgeving en groen te kijken en dit te benoemen, komen we tot een nieuwe relatie met de natuur, en met ons zelf. Hier is een nieuwe taal nodig. Een taal die laat zien, en voelen, wat we belangrijk vinden. Arita Baaijens introduceert het ‘Woordenboek voor de toekomst’ waarin de relatie mens-natuur de maat der dingen is.

Photo by John Towner via Unsplash

Dit doen we samen met :

Astrid Elburg is eigenaar van Elburg Consultancy. Zij adviseert bedrijven en organisaties over ethisch leiderschap en strategische kwesties. In werk en persoonlijk leven zijn bezieling en betekenis uitermate belangrijk, zo niet onmisbaar is haar ervaring. En datzelfde geldt voor onze relatie met natuur en landschap.  
 
Hanna Lára Pálsdóttir is een IJslandse geograaf, al jaren woonachtig in Nederland en werkzaam voor de rijksoverheid. Vorig jaar was zij projectleider van de tentoonstelling Places of Hope en nu trekker van het programma Nederland van Morgen.
 
Shervin Nekuee is socioloog, publicist en programmamaker. Hij vluchtte op 19-jarige leeftijd uit Iran, studeerde aan de Universiteit van Utrecht en werkte o.a. als hoofdcurator van het Winternachten Internationaal festival in Den Haag. Hij schreef De Perzische paradox: verhalen uit de islamitische republiek Iran (2006), uitgegeven door De Arbeiderspers
 
Balout Khazraei groeide op in een kunstzinnige familie in Iran, studeerde klassieke Perzische muziek en organiseert in Nederland culturele festivals. Ook werkt ze als curator aan exposities van vluchtelingen. 

Corine Datema heeft haar eigen studio als grafisch ontwerper, geeft daarnaast les op de KABK en is qi-gong docent in opleiding.  Verder bestudeert ze taal voor het niet-zichtbare, denk aan energetische – en intuïtieve talen, tekens & symbolen. Door middel van creatieve werksessies wil ze mensen meer in contact brengen met zichzelf en hun omgeving.

dinsdag 3 sep, 20.00
IJ Zaal
Deze 66 mensen waren aanwezig