De Stad

Nacht van de Leefomgeving 2016

Het PBL schetst de uitdagingen voor het milieu-, natuur- en ruimtelijk beleid.
Gratis, extern reserveren
woensdag 14 sep 2016, 20.00
wo 14 sep 2016, 20.00
Grote zaal

In een avondvullend programma schetst het PBL de uitdagingen voor het milieu-, natuur- en ruimtelijk beleid. Hiernaast geven onder meer minister Melanie Schultz van Haegen, Ewald Breunesse (Shell Nederland BV) en Linda Docter (Dutch Spirit) hun visie. De avond wordt afgesloten door Jan Jaap van der Wal en de band ‘Power to the Pipo’.

Het PBL nodigt belangstellenden uit om met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen voor onze leefomgeving. Op welke manier kunnen we de noodzakelijke weg richting verduurzaming versnellen? Welke innovaties zijn er nodig, met als voorbeeld de circulaire economie en energietransities. Wat kan de markt doen en waar ligt er een taak voor de overheid? Hoe kan beleid richting geven aan de dynamiek en initiatieven binnen de samenleving? Over deze en andere vragen gaan we met elkaar in discussie in deze Nacht van de Leefomgeving.

De Balans 2016; hoe staan we ervoor?

De avond wordt om 20.00 uur geopend door filosoof Stine Jensen. Zij gaat in op vragen als: hoe ervaren wij onze leefomgeving en welke prijs willen we betalen voor onze welvaart? Waarom is gedragsverandering zo moeilijk?

Vervolgens worden de resultaten uit de Balans van de Leefomgeving 2016 gepresenteerd. Kern van dit rapport is een evaluatie van het rijksbeleid voor milieu, natuur en ruimte. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) zal het eerste exemplaar van de Balans 2016 in ontvangst nemen.

Hoe duurzaam is het bedrijfsleven?

Ewald Breunesse, Manager Energie Transities Shell Nederland BV, geeft inzicht in de energietransities binnen het bedrijfsleven. Waar staat Shell nu en straks? Aldert Hanemaaijer, onderzoeker bij het PBL, vertelt over de beleidshervormingen die nodig zijn voor een circulaire economie. Het bedrijf Dutch Spirit laat zien wat er al mogelijk is, ondanks de belemmeringen die er zijn om duurzaam te produceren.

Hierna is er tijd voor discussie en interactie met de zaal onder leiding van moderator Co Verdaas.

Muziek en een kritische noot

De avond wordt rond 22.15 uur afgesloten door de stand-up comedian Jan Jaap van der Wal met zijn eigentijdse en kritische blik op deze avond. Daarna is er ruimte voor de illustere band ‘Power to the pipo’, die de avond feestelijk afsluit onder het genot van een hapje en drankje.

Programma

Het programma start om 20.00 uur (19.30 uur inloop) en duurt tot ongeveer 22.30 uur, met aansluitend borrel en muziek. Toegang is gratis.

Gratis, extern reserveren
woensdag 14 sep 2016, 20.00
Grote zaal