De Stad

Zef Hemel: Naar een stad van twee Miljoen?

Dialoog over de groeiplannen voor Amsterdam in historisch en geografisch perspectief.
vrijdag 18 mrt 2016, 20.00
vr 18 mrt 2016, 20.00
Expo

Tijdens deze Urban Books-avond staat de presentatie van het nieuwe tijdschrift voor Historische Geografie centraal en gaan we de dialoog aan over de groei van de stad naar 2 miljoen. Kan de stad zo’n kolossale groei aan? Kunnen de infrastructuur en de binnenstad de groei opvangen? Blijft Amsterdam bestuurbaar en beheersbaar na de schaalsprong?

De stad is de broedplaats van innovatie en de aanjager van de economie. Het kabinet heeft de ambitie om de concurrentiekracht van het Nederlandse stedennetwerk te versterken. Hiervoor is de Agenda Stad in het leven geroepen, een samenwerking van de rijksoverheid, steden en andere stakeholders. Hoogleraar Zef Hemel stelt dat Amsterdam naar twee miljoen inwoners moet groeien om de concurrentiepositie van de Nederlandse economie binnen Europa te behouden en te versterken. Volgens Hemel zijn ook andere Nederlandse steden gebaat bij een snelle groei van Amsterdam.

In het eerste nummer van het Tijdschrift voor Historische Geografie stellen Nikki Brand en Jaap Evert Abrahamse vragen bij dat plan. Het klinkt aantrekkelijk, maar het verleden leert dat bevoorrechting van één stad een belemmering kan zijn voor de concurrentie tussen regio’s en dus ook voor de economische groei. Gaat de groei van Amsterdam niet ten koste van regio’s in Nederland die het al moeilijk hebben?

Ook voor Amsterdam zelf kleven er allerlei risico’s aan dit idee. Kan de stad zo’n kolossale groei aan? Kunnen de infrastructuur en de binnenstad de groei opvangen? Blijft Amsterdam bestuurbaar en beheersbaar na de schaalsprong?

Tijdens deze Urban Books-avond staat de presentatie van het Tijdschrift voor Historische Geografie centraal en gaan we de dialoog aan over de groei van de stad naar 2 miljoen.

Bekijk de website over het Tijdschrift voor Historische Geografie voor info. Voor abonnementen neem contact op via: 035-6859856 of bestel@verloren.nl.

Foto © Thomas La Mela / Shutterstock.com

vrijdag 18 mrt 2016, 20.00
Expo
Deze 97 mensen waren aanwezig