Creatieve Industrie

Mysterious World

Een duik in de betoverende wereld van papierkunst, 3D-prints van 't internet, dé culthit onder de indie games én het mysterie achter IKEA's populairste foto.
dinsdag 4 dec 2018, 20.00
di 4 dec 2018, 20.00
Expo

Van mode en industriële vormgeving tot film en fotografie; van reclame en muziek tot architectuur, grafisch ontwerp en gaming - iedere editie van What's Up? vertellen vier creatieven over hun meest actuele werk. Deze keer ontdekken we onder andere de betoverende wereld van de papierkunst, de architectuur van het internet én het verhaal achter een op het eerste oog nietszeggende foto.

Vilshult

Jaren geleden krijgt Tom Roes van zijn vriendin een poster cadeau. De afbeelding komt uit de Vishultserie van IKEA: een zwart/wit foto van de Amsterdamse grachten met een rode fiets. Vanaf het moment dat de poster in hun huis hangt, ziet Tom ‘m ineens overal: bij de kapper, in Airbnb’s, op Funda, in de shoarmazaak. Niet zo gek, want de inmiddels ‘iconische’ Ikea-poster is wereldwijd maar liefst 427.000 keer verkocht. Tom gaat op onderzoek uit naar het verhaal achter de foto. De maker blijkt een bekende Argentijnse fotograaf te zijn en ooit een van de meest gevraagde fotografen van New York. Helaas komt hij in 2004 om bij de tsunami in Sri Lanka. Wat is zijn verhaal en hoe belandde de foto in het archief van IKEA? Tom vertelt over het maakproces van de korte documentaire Vilshult: het uitzonderlijke verhaal achter een middelmatige foto.

Screenshot docu ‘Vishult’ © Tom Roes

Rusty Lake

Vanuit hun studio in Amsterdam-Noord bouwen Robin Ras en Maarten Looise aan het Rusty Lake emperium met een serie van indie games waar de liefde voor mysterie en storytelling vanaf spat. Zo help je in het point-and-click adventure Rusty Lake Hotel de macabere gasten van je hotel door een aantal doordachte puzzels op te lossen en in Rusty Lake Roots beleef je de levensgeschiedenis van het personage James Vanderbooms en help je hem zijn levensboom uit te breiden. De theatrale en betoverende computer spellen van de Amsterdamse makers kennen een grote schare fans: van Japan tot de VS – hun nieuwe spel Paradox werd nog voor verschijnen een half miljoen keer besteld. Met Paradox maakten ze ook een uitstapje naar het filmtheater en produceerden ze een mysterieuze korte speelfilm die onlangs op het Leiden International Film Festival in première ging.

Thought Hopper 3000

Vera Van Wolferen werkt met papier, karton en hout. Daarmee maakt ze Story Objects, miniatuursculpturen waar je bij weg kan dromen. Daarnaast bouwt ze sets, stop motion animaties en etalage’s voor opdrachtgevers als Heineken, Facebook en Bosch. Een van haar meest recente projecten is de interactieve website Thought Hopper 3000: ‘an online destination for a 5-minute vacation.’ De website is nu nog een demo versie – gerealiseerd met hulp van Playgrounds Next – maar breidt zich hopelijk snel uit. Stap in de camper, ga op zoek naar de verborgen sleutel, en dwaal door Vera’s geanimeerde papieren droomwereld!

New Manhattan / The Webspace That Never Sleeps

New York: alles is er te krijgen en er is altijd wat te beleven – The City That Never Sleeps. Dat geldt ook voor het internet. Door de connectiviteit zijn we als het ware allemaal buren, en leven we in dezelfde stad die nooit stilstaat. Jip de Beer wil met zijn project New Manhattan stilstaan bij onze gedigitaliseerde samenleving die we zelf hebben vormgegeven. Met hulp van een 3D-printer maakt hij driedimensionale schaalmodellen gebaseerd op de architectuur van 100 webpagina’s. Samen vormen die de fysieke stad New Manhattan, die een maand lang tentoongesteld zal worden in het Groninger Forum. Wil je zelf ook een 3D-geprint kunstwerk van jouw eigen website? Goed nieuws: je kunt bijdragen aan de crowdfunding van New Manhattan (die loopt t/m 18 november) en opgenomen worden in de skyline die Jip aan het bouwen is.

dinsdag 4 dec 2018, 20.00
Expo
Deze 2 mensen waren aanwezig