Creatieve Industrie

Museale initiatieven in wijken

Wat is een buurtmuseum en wat maakt een buurtmuseum een museum?
dinsdag 27 okt 2015, 20.00
di 27 okt 2015, 20.00
Studio
Reageer

Amsterdam viert 27 oktober aanstaande haar 740e verjaardag. Enkele Amsterdamse museale initiatiefnemers grijpen die gelegenheid aan om een bijzonder en snel groeiend verschijnsel onder de aandacht te brengen: de buurtmusea.

Wat is een buurtmuseum? Wie zijn de initiatiefnemers? Wat doen zij anders dan ‘normale’ musea? Wie zijn de bezoekers en waar komt de behoefte vandaan? Dinsdag 27 oktober vindt de eerste van drie kennisbijeenkomsten plaats in Pakhuis De Zwijger onder leiding van moderator Gian van Grunsven.

Steeds meer wijken hebben hun eigen museale initiatief of buurtmuseum. Anders dan traditionele musea hebben buurtmusea vaak geen vaste collectie en sommige buurtmuseum initiatieven hebben niet eens een gebouw, maar gebruiken hun wijk als museum. Veel initiatiefnemers wonen in de buurt van ‘hun’ museum. Wat ze gemeen hebben, is een directe binding met de lokale omgeving: lokaal erfgoed, verhalen van bewoners en de geschiedenis van de buurt zijn uitgangspunten. Het zijn initiatieven die een verfrissende creatieve blik op de buurt bieden.

Buurtmusea krijgen vaak het stempel dat ze niet bij de grote musea horen. Ze hebben moeite om een plek in de cultuursector te veroveren en horen ook niet thuis in de welzijnshoek. In de kennisbijeenkomsten bespreken we hoe het imago van buurtmusea kan worden versterkt en welke plek de buurtmusea innemen in de wijk en de stad.

 

Volgende bijeenkomsten van Museum om de Hoek
Tweede bijeenkomst op dinsdag 26 januari 2016.
Tijdens deze bijeenkomst zoemen we in op de Amsterdamse buurtmusea. Welke museale initiatieven zijn er zoal, hoe zijn ze tot stand gekomen en waar lopen ze tegenaan? Samen met stakeholders gaan we op zoek naar concrete oplossingen en nieuwe financieringsmodellen. Meer informatie volgt nog.

Derde bijeenkomst op dinsdag 17 mei 2016.
Tijdens deze bijeenkomst doen we inspiratie op voor de toekomst. Ook streven we naar een concrete afspraak over samenwerking tussen de buurtmusea in Amsterdam en Amsterdam 750 jaar! Meer informatie volgt nog.

dinsdag 27 okt 2015, 20.00
Studio
Deze 85 mensen waren aanwezig