Creatieve Industrie

Beyond buzzwords

Deze makers en creatieven schijnen in hun multimediale werk een nieuw licht op hedendaagse thema's. Met o.a. Studio Dries Verhoeven en Tamara Shogaolu.
dinsdag 24 sep, 20.00
di 24 sep, 20.00
Studio

Wil je andere perspectieven dan de headlines in de krant of verder kijken dan je neus lang is? Tijdens deze editie van Urban Stories nodigen we creatieven uit die issues van nu aankaarten in hun werk - denk aan de opkomst van de mensachtige robot en de vluchtelingenproblematiek - maar nét wat verder gaan. Met (interactieve) documentaires, mediaprojecten en kunstinstallaties bieden ze vernieuwende perspectieven op verhalen die we al denken te kennen. Hoe gaan ze te werk? En hoe ziet volgens hen de toekomst eruit?

Met bijdragen van:

 • Polina Medvedeva en Isaura Sanwirjatmo: #VerlorenJongensZullenWinnen 
  In deze transmedia-documentaire onderzoeken Polina Medvedeva en Isaura Sanwirjatmo hoe een jonge generatie nieuwe media gebruikt als een tool van impliciete weerstand. Gewapend met een telefoon, camera of microfoon herdefiniëren deze jongeren politieke betrokkenheid en schoppen ze tegen dominante machtsstructuren. Het resultaat is een online platform met video workshops, podcasts en een essayistische documentaire.
 • Cyril Snijders & Sjoerd ter Borg: #WelcomeToParadise
  Leuk hoor, een reis boeken naar een ver land. Maar is je bestemming wel instagrammable genoeg? De foto’s op je feed zijn namelijk belangrijk dan ooit. Misschien zelfs belangrijker dan de reis zelf. Het project van Cyril Snijders & Sjoerd ter Borg, #WelcomeToParadise, biedt de kans om je ideale vakantieparadijs vast te leggen in een mini-Instagram-museum. Hoe ver kunnen we de waarheid stagen en manipuleren?
 • Tamara Shogoalu: Half a Life & Another Dream
  Als filmregisseur en maker richt ze zich op onderbelichte communities. Zo maakte ze Another Dream, een geanimeerde virtual reality-documentaire die het aangrijpende, ware liefdesverhaal van een Egyptisch lesbisch koppel tot leven brengt. Daarnaast is ze het brein achter Half a Life, een korte docu die het intieme verhaal van een jonge, Egyptische homo-activist combineert met animaties, waardoor de straten van Caïro tot leven komen.
 • Hella Godee van Studio Dries Verhoeven: Happiness
  Het nieuwste Dries Verhoeven project, Happiness, benadert het gebied waar mens en kunstmatigheid samenvallen, waar artificiële middelen ons helpen weer of meer mens te zijn, of dat menszijn juist voor even te verlaten. In de voorstelling verkent hij de wereld van kunstmatig geluk in de vorm van drugs, pijnstillers en antidepressiva. Het publiek wordt meegevoerd naar een klein apotheekgebouw waar een mensachtige robot een drugsloket bestiert waarmee we de serotonine- en dopaminelevels in onze hersenen kunnen regelen. Bewegen we richting een wereld waar we gelukkig zijn op afspraak?
dinsdag 24 sep, 20.00
Studio
Deze 26 mensen waren aanwezig