Creatieve Industrie

Money Talks

Wat kan design doen voor een betere financiële wereld? Met o.a. Arne Hendriks, Jaap Drupsteen en Monique Grimord.
dinsdag 12 sep 2017, 20.00
di 12 sep 2017, 20.00
Grote zaal

De wereldwijde economische crisis sinds 2008 heeft de kwetsbaarheid van het financiële en monetaire systeem op pijnlijke wijze blootgelegd. De financiële wereld wordt steeds complexer wat bijdraagt aan de groeiende instabiliteit. Economische waarde is steeds minder afhankelijk van de kosten van energie, grondstoffen en arbeidskracht maar van algoritmische beurtransacties. Munten en briefgeld worden vervangen door alternatieve geldstromen en complexe bancaire producten. De economische stabiliteit en betrouwbaarheid staan daardoor op de tocht. Welvaartongelijkheid en een politieke impasse dreigen. Welke rol kunnen ontwerpers spelen in het keren van dit financiële doemscenario? Kunnen ontwerpers onzichtbare geldstromen zichtbaar maken of een alternatief betaalsysteem met privé-data als valuta ontwikkelen? En waarom is het überhaupt jammer dat ons briefgeld verdwijnt? Op Money Talks worden deze en andere transacties tussen design en geld verkend.

Julia Janssen, die recent afstudeerde aan ARTEZ en in december 2016 de Audience Award of the Crypto Design Challenge won, presenteert haar project Bank of Humanity, een onderzoek naar een toekomst waarin persoonlijke data zal fungeren als valuta.

Jaap Drupsteen is ontwerper van de laatste serie Nederlandse Bankbiljetten (1000, 100, 25 en 10 gulden). We gaan met hem in gesprek over de (esthetische) voorwaarden waaraan geld moet voldoen.

Wat zou er gebeuren als de aandelenmarkt niet bepaald zou worden door vraag en aanbod, maar door het welzijn van de planeet en de natuur? De Amerikaanse ontwerper/kunstenaar Monique Grimord maakte in 2016 TerraEconomics; een onderzoek naar economie als fictie. Ze creëerde een toekomstscenario waarin data uit de natuur de aandelenmarkt beïnvloedt.

Nog meer biologische inspiratie: in 2015 creëerde Jeroen van Loon het kunstwerk Cellout.me, waarbij hij zijn DNA te koop aanbood. Dit moderne zelfportret bevat 3 biljoen regels code.

© Arne Hendriks, FATBERG

Voor Department of Search ontwikkelt Arne Hendriks KankerCel, een niet-disciplinair onderzoekscentrum waarin hij probeert ons verlangen naar groei te ontrafelen. Het is een terugkerend onderwerp in zijn werk. Met het project The Incredible Shrinking Man onderzoekt hij de gevolgen van het krimpen van de mens tot 50 centimeter. Op deze avond zal hij meer vertellen over zijn onderzoek naar de overeenkomsten tussen economische groei en het woekeren van kankercellen.

Dirk van Weelden spreekt een column over schuld uit. Hij is betrokken bij ONSbank, een coöperatieve bankvorm waarbij wordt uitgegaan van een menselijke omgang met schuld. Dit systeem waarbij mensen met schulden en hun schuldeisers in elkaar investeren is bedacht door een team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers. ONSbank was in 2014 geselecteerd als een van de finalisten van de Dutch Design Awards in de categorie research.

dinsdag 12 sep 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 116 mensen waren aanwezig