De Stad
Global Trends

Molenbeek en ‘HoodHeroes’ in de wijken

De werelden in onze wijken door de ogen van (lokale) media, buurtkranten en buurthelden.
dinsdag 24 mei 2016, 19.30
di 24 mei 2016, 19.30
Grote zaal

Van Molenbeek tot Amsterdam West – de wijken hebben het zwaar te verduren in de media. Wat doet beeldvorming in de media met deze buurten en de bewoners? En wie zijn de buurthelden? Een avond met journalisten, wijkspecialisten, buurtbewoners en de première van de Hoodhero two-minute-films gemaakt door jongeren in hun eigen wijk.

Molenbeek & de media

Molenbeek had het zwaar te verduren na de aanslagen. Media van Braziliaanse tot Japanse en Afrikaanse afkomst stonden dagelijks op de stoep voor portretten en diepte-interviews als was deze wijk het nieuwe centrum van de Jihad. Wat doet dit met de beeldvorming van een wijk? Welke impact en gevolgen heeft deze veelheid aan verslaggeving voor de bewoners? In een duo-gesprek met Teun Voeten, de fotojournalist die 8 jaar lang in Molenbeek woonde en zich kritisch uitlaat over Molenbeek en de politieke cultuur in België, en Nabil Fallah, die in Molenbeek opgroeide en talentvolle jeugd uit de buurt een podium biedt, bespreken we deze vragen aan de hand van voorbeelden en een bijzondere fotoserie van Teun zelf over Molenbeek.

Amsterdam & de media

Hoe doet de Amsterdamse pers het eigenlijk? In een duo-gesprek met Corina Duijndam en Patrick Meershoek bespreken we de verslaggeving van het Parool en AT5 over de Amsterdamse wijken. Wat zijn de trends in berichtgeving en welke invloed heeft dit op de beeldvorming over de wijken? Daarnaast kijken we naar nieuwe initiatieven die zich inzetten voor meer inclusiviteit en diversiteit. Zo nemen we een kijkje in de keuken van een buurtkrant. Is het ‘lokale sufferdje’ rijp voor de openhaard of draagt het juist bij aan de sociale cohesie in een buurt?

HoodHero – One World, One Hood!

smartphone-camera en logoZonder bewoners geen wijk. Het laatste deel van de avond staat in het teken van de verhalen van buurthelden. In het filmproject HoodHero van OneWorld portretteren jongeren met hun smartphone de werelden en helden in hun wijk. Op deze première-avond zien we de vijf two-minute-films waarin we kijken naar de wijken door de ogen van jongeren zelf. In een interview met deze jongeren praten we over hun film en datgene wat hun wijk doet leven. De mediajury bestaande uit Femke Veeman, Patrick Meershoek, Maarten Essenburg en Eline Makker reiken de Golden Hoodhero uit voor de beste film. Reden om af te sluiten met een feestje dus!

Wie maakt jouw wijk? #HoodHero

Van straatvoetbalcoach, tot soep scheppen in de buurt en kleding inzamelen voor vluchtelingen, iedereen kan een wijkheld zijn. Want het zijn mensen die de wijk maken! Laat ons weten wie jouw held is, deel een foto of filmpje met de #HoodHero en maak kans op een Samsung S7! Kijk voor meer informatie op www.hoodhero.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=GkvTVGsLAHc

Let op – dit mediacafé is een uitgebreide editie en dus een avondvullend programma inclusief pauze.

dinsdag 24 mei 2016, 19.30
Grote zaal
Deze 120 mensen waren aanwezig