Creatieve Industrie

Van VAR naar modelovereenkomst

De opvolger van de VAR-verklaring geeft veel onrust. Hoe verder en wat zijn de mogelijkheden voor de creatieve sector?
vrijdag 16 dec 2016, 16.30
vr 16 dec 2016, 16.30
Expo

Het Kabinet en de Tweede Kamer weten even niet hoe het verder moet met de Wet DBA en gaat naar goed Nederlands gebruik gedogen: tot 1 januari 2018 wordt de wet niet gehandhaafd door de Belastingdienst. De oplossing wordt gezocht in nieuwe wetgeving. Ondertussen gaat het proces van opstellen en goedkeuren van een modelovereenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer door, maar makkelijk is dat niet. Er zitten veel haken en ogen aan de opvolger van de VAR-verklaring, waardoor er veel onrust is ontstaan onder opdrachtgevers en zzp’ers. Hoe verder?

Nederland telt ruim 1 miljoen zzp’ers waarvan velen werkzaam in de creatieve sectoren. Zo’n half miljoen zzp’ers zaten in onzekerheid na de invoering van de wet DBA. Verschillende opdrachtgevers stopten met het inhuren van zzp’ers omdat ze bang dat ze fouten maken en naheffingen of boetes van de Belastingdienst krijgen. Een groot aantal zzp’ers geeft aan daardoor geen opdrachten meer te krijgen.

Bestuurder van de Kunstenbond

Peter van den Bunder

In deze For Your Information legt Peter van den Bunder van de Kunstenbond uit hoe nu verder. Hoe kunnen we de politiek input geven zodat er werkbare oplossingen komen? We verkennen de mogelijkheden voor de creatieve sector.

vrijdag 16 dec 2016, 16.30
Expo
Deze 30 mensen waren aanwezig