Creatieve Industrie
De Stad
Amsterdamse première:

Mocromode

Docu over het stigmatiserend beeld van Marokkaans-Nederlandse jongens en dure merkkleding.
dinsdag 28 aug 2018, 20.00
di 28 aug 2018, 20.00
Grote zaal

Mocromode is een documentaire over misschien wel de meest gestereotypeerde groep in onze samenleving: Nederlands-Marokkaanse jongens. Hoewel de hoofdpersonen in een van de armere wijken van Rotterdam wonen, dragen ze peperdure designermerken zoals Louis Vuitton, Gucci, Armani en Prada. De kleding is soms meer waard dan een minimum maandloon, waardoor er al snel de link wordt gelegd naar criminaliteit: 'hoe komen zij anders aan die dure kleding?’. Mocromode wil dat vooroordeel doorbreken. Wie gaan er schuil achter de designeroutfits? En waarom kiezen de hoofdpersonen er tóch voor deze dure kleding te dragen?

 

Documentaire makers Elise Roodenburg en Soufyan El Hammouti doken voor Mocromode in het leven van Omar en Moggie: twee neven die al vloggend voor hun YouTube kanaal Dumans hun leven in Rotterdam-Zuid vastleggen. Inmiddels geven ze tienduizenden abonnees zo een kijkje in hun dagelijks leven en hun voorliefde voor peperdure designerkleding. Maar onder de oppervlakte, gaat een subcultuur schuil waar ook groepsdruk en afgunst een rol spelen. Hoe gaan Omar en Moggie daarmee om en houden ze zich staande in de wereld?

Stereotypering is heel klote, maar we kunnen er niet veel aan doen. Daarom is de documentaire gemaakt: om mensen te laten zien hoe het echt in elkaar zit.

– Moggie, in interview i-D

© Sanne Zurné

dinsdag 28 aug 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 246 mensen waren aanwezig