De Stad

Mismatch op de arbeidsmarkt

Hoe sluiten we werkzoekenden en werkgevers beter op elkaar aan?
donderdag 5 apr 2018, 20.00
do 5 apr 2018, 20.00
Studio

Aan de ene kant staan werkgevers te springen om geschikt personeel en aan de andere kant ondervinden werkzoekenden veel moeite bij het vinden van een geschikte baan. Deze mismatch op de arbeidsmarkt is van alle tijden, maar met een groeiende tweedeling tussen arm en rijk in de stad is het van belang om hier extra aandacht aan te besteden. Hoe ziet de huidige mismatch op de arbeidsmarkt er uit? Wat ondervinden werkgevers en werknemers? En hoe moeten belangrijke spelers zich positioneren rondom dit probleem? We gaan in gesprek met de arbeidsdeskundigen, beleidsmakers, politici, werkzoekende, werkgevers en betrokken burgers over de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt.

Mismatch is niet aan 1 domein of 1 speler toe te wijzen. Als de mismatch er is, is het wel zaak om te kijken waar het precies mis gaat, wat er aan te doen is en wat we er van kunnen leren.

  • Arjan Heyma is gepromoveerd arbeidseconoom en heeft al meer dan 20 jaar ervaring met onderzoek op het terrein van arbeid, onderwijs en regionale economische ontwikkelingen. Samen met Martijn van Vliet, hoofd econoom bij de gemeente Amsterdam, trappen zij de avond af met een introductie op de algemene en regionale arbeidsmarktontwikkelingen.
  • Het invullen van de arbeidsmarkt lukt niet altijd. Waar komt deze mismatch precies vandaan? Welke mechanismen spelen hierbij een rol? En welke partijen zijn aan zet om deze mismatch aan te pakken? Bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer en hoogleraar institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt Ton Wilthagen vertellen ons meer.
  • Rahma el Mouden begon in 1997 MAS dienstverleners (Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf) dat nu zo’n vijfhonderd medewerkers in dienst heeft. Zij ontving meerdere nominaties en prijzen voor haar ondernemerschap en personeelsbeleid. Hoe zorgt zij dat ze kansarme jongeren weer aan een baan helpt en weer zin krijgen om te werken?
  • Jos Verhoeven neemt het op voor mensen die wél willen, maar niet kunnen werken. Hij gelooft dat veel mensen iets kunnen bijdragen, als ze maar op de goede plek zitten. Hoe creëer je werk voor mensen die om verschillende redenen onvoldoende in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden?
  • Sjoerd Oppenheim werkt samen met jonge academici van de nationale denktank om concrete oplossingen te zoeken om maatschappelijke impact te realiseren. Nieuwkomers hebben een enorme drang om aan de slag te gaan, maar perspectief op werk is miniem. Met het AzCademy spelen ze in op de arbeidsmarktkrapte en faciliteren ze een werkplaats op het AZC om zo in een korte tijd nieuwkomers aan een baan te helpen. Sjoerd vertelt hier meer over.
donderdag 5 apr 2018, 20.00
Studio
Deze 110 mensen waren aanwezig