Creatieve Industrie

Milaan Revisited

Design Matters presenteert een overzicht van de meest spraakmakende en innovatieve presentaties tijdens Salone del Mobile in Milaan.
dinsdag 10 mei 2016, 20.00
di 10 mei 2016, 20.00
Grote zaal

Het is inmiddels traditie – aansluitend op de jaarlijkse Salone del Mobile in Milaan presenteert Design Matters een overzicht van de meest spraakmakende en innovatieve presentaties tijdens dit design extravaganza. Met ruim meer exposities en presentaties van 2000 ontwerpers en meer dan 200 designlabels, academies en musea is het onmogelijk om alles te zien. Daarom is zorgvuldig een programma opgesteld waarin niet alleen individuele ontwerpers en designlabels hun werk kunnen toelichten, ook worden belangrijke innovaties en trends van de Salone del Mobile 2016 gespot en geduid.

Te gast op Milan Revisited zijn hoofdredacteur van het internationale designmagazine FRAME Robert Thiemann en ontwerper Robert Bronwasser, de debuterende ontwerper Bastiaan de Nennie, Gijs Baks van architectenbureau Space Encounters, kunstenaar en ontwerper Jelle Mastenbroek, het ontwerpduo Buro Belén bestaande uit Brecht Duijf & Lenneke Langenhuijzen en Kirstie van Noort die onderdeel uitmaakte van Arita 2016

Naast verslaggever van ’s wereld grootste designevent was Robert Thiemann, hoofdredacteur van het internationale magazine FRAME, dit jaar ook deelnemer. Met de expositie What’s the Matter? wordt een prikkelende verkenning gegeven van een nieuwe ‘phygital culture’, waarmee de versmelting wordt bedoeld van een virtueel en digitaal landschap met de tastbare en materiële wereld. Naast  een toelichting op deze presentatie met museale ambities zal Thiemann ook een persoonlijke impressie van andere hoogte- en dieptepunten van Milaan geven.

Robert Bronwasser bekleedt een unieke positie in het Nederlandse ontwerpveld. Hij bevindt zich op het snijvlak van het avontuurlijke Dutch design waarin een persoonlijk handschrift domineert en hardcore industrieel ontwerp waarin functionaliteit en dienstbaarheid aan de opdrachtgever prevaleren. Zo werkt Bronwasser voor grote merken als Lipton Tea en designlabels als Palau. Tegelijkertijd ontwerpt hij ook in eigen beheer in een eigenzinnig stijl die vriendelijk en toegankelijk is. In Milaan richt hij een compleet huis in met meer dan 80 ontwerpen van zijn hand.

Gijs Baks van architectenbureau Space Encounters is ontwerper van Boring Collection voor kantoorinrichter Lensvelt. Deze oersaaie kantoormeubels hebben een simpele vormtaal en zijn uitsluitend leverbaar in één kleur grijs. Een goede werkplek gaat niet over meubels maar over mensen, zo is de gedurfde filosofie. Alleen is deze vormgeving zo radicaal doorgevoerd – zelfs de wijzers van een klok zijn grijs – dat de meubels toch een twist hebben. Space Encounters won een award als Best Concept op de Salone del Mobile.

Amper een half jaar afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven debuteerde Bastiaan de Nennie dit jaar in Milaan met maar liefst met drie presentaties van zijn eigenzinnige onderzoek naar nieuw digitaal vakmanschap bij productontwerp. Zijn afstudeerwerk ‘The Digital Viruosity’ was te zien bij het gerenommeerde platform Dutch Invertuals. Nieuw werk was te zien op de expositie What’s the Matter van Frame Magazine. Onderzoek naar een nieuw project toonde ten slotte op de groepsexpositie Envisions.

Buro Belén bestaat uit Brecht Duijf & Lenneke Langenhuijzen. In het meerjarig onderzoek Living Colour werkt het duo aan verf en textiel die natuurlijke kleurveranderingen in het interieur laten zien. Door te werken met uitsluitend organische pigmenten worden kleuren gecreëerd die veranderen door lichtinval en dus ’s ochtends en middags een andere tint hebben. Ook ontwikkelen ze producten waarvan de kleur door de jaren verandert.

Jelle Mastenbroek studeerde in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven. Hij maakt onalledaagse installaties die vastgeroeste ideeën over functionaliteit en schoonheid bevragen. Met de installatie Data Orchestra die hij in Milaan presenteerde stelt hij op ludieke wijze de onzorgvuldigheid waarmee de moderne consument omgaat met privacy aan de kaak. Mastenbroek werd ermee onderscheiden met een Milano Award voor ‘Best Technology’.

Kirstie van Noort is een van de zestien ontwerpers die onderdeel zijn van Arita 2016, een ambitieus project waarbij internationale ontwerpers zijn gekoppeld aan traditionele aardewerkfabriekjes in de Japanse keramiekregio Arita. Bij het ontwerp van haar servies heeft Van Noort zich laten leiden door een onderzoek naar hergebruik van restmateriaal uit productieproces. Deze onderzoekende manier van ontwerp waarbij het maakproces bepalend is voor het uiteindelijke product is kenmerkend voor Van Noort.

dinsdag 10 mei 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 184 mensen waren aanwezig