Global Trends

Mijn pensioen en de klimaatcrisis

Is mijn pensioen deel van het klimaatprobleem of juist deel van de oplossing?
donderdag 2 nov 2017, 20.00
do 2 nov 2017, 20.00
Grote zaal

Om verdere klimaatverandering een halt toe te roepen moeten we snel en volledig inzetten op hernieuwbare energie. Toch investeren Nederlandse pensioenfondsen nog steeds jaarlijks tientallen miljarden euro's in de kolen-, olie- en gasindustrie. Wat is de impact van onze pensioenen op het klimaat? En wat doet jouw pensioenfonds eigenlijk met jouw geld?

Pensioenfondsen gokken erop dat het met de overgang naar hernieuwbare energie niet zo’n vaart zal lopen en investeren voorlopig nog in de winstgevende fossiele sector. Aan de andere kant hebben veel pensioenfondsen – volgens eigen zeggen – de ambitie om zo duurzaam mogelijk en in lijn van het klimaatakkoord van Parijs te opereren.

Met de 23ste klimaattop van Bonn voor de deur is het tijd voor een kritisch zelfonderzoek. Wat doet mijn pensioenfonds eigenlijk met mijn geld? En hoe kunnen we samen concreet actie nemen om de doelstellingen van het klimaatakkoord uit Parijs te halen? 

Programma

  • Samen met ervaringsdeskundigen Lorraine Kakaza uit Zuid-Afrika en Raki Ap uit Papoea-Nieuw-Guinea bespreken we hoe klimaatverandering en de fossiele industrie impact hebben op hun land en leven.
  • Vervolgens legt Rens van Tilburg, directeur van Sustainable Finance Lab, uit dat we de financiële sector hard nodig hebben om klimaatverandering een halt toe te roepen. 
  • Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL, presenteert het Klimaatlabel voor pensioenfondsen. Dit label laat zien hoe jouw pensioenfonds investeert in fossiel of juist in duurzaamheid.
  • Tot slot gaan we in gesprek met bestuurders van pensioenfondsen zoals BPL en PME. Wat is het standpunt van de pensioenfondsen ten opzichte van investeringen in fossiele brandstoffen?
donderdag 2 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 147 mensen waren aanwezig