Global Trends

Mijn dood is niet van mij

Een nieuw gesprek over euthanasie bij dementie. Met o.m. Jacob Kohnstamm, Henk Blanken en Aleid Truijens.
maandag 10 dec 2018, 20.00
ma 10 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Bij de tweede bijeenkomst van 'Mijn dood is niet van mij' gaan we in gesprek met het publiek. In een aantal rondetafelgesprekken, die worden ingeleid door mensen uit de sector, vragen we artsen, patiënten, verzorgers en naasten om mee te denken over de moeilijke dilemma’s rond euthanasie bij dementie. Samen onderzoeken wat we nodig hebben om euthanasie bij dementie beter te laten verlopen. Wat kunnen we zelf doen en wat vraagt om structurele veranderingen in het systeem?

Taboe
Op de vorige bijeenkomst van Mijn Dood is niet van mij op 22 oktober, spraken we over het taboe rondom euthanasie bij dementie. Jaarlijks overlijden duizenden mensen diepdement, hoewel ze dat ontluisterende aftakelen per se wilden vermijden. ‘Als ik naar een verpleeghuis moet,’ stond in hun laatste wil, ‘wil ik sterven.’ Toch kregen amper honderd van hen euthanasie omdat iemand die te dement is, zijn wilsbekwaamheid verliest.

OM vervolgt arts
Hoe actueel en ingewikkeld deze kwestie is, blijkt uit de recente uitspraak van het Openbaar Ministerie over euthanasie bij dementie. Een arts uit een verpleeghuis die in april 2016 euthanasie uitvoerde bij een 74-jarige vrouw, wordt vervolgd. De vrouw was dement en wilsonbekwaam. Volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) heeft de arts onzorgvuldig gehandeld in de zaak. Binnen de sector wordt er wisselend op de uitspraak gereageerd.

Henk Blanken
Deze reeks programma’s is een initiatief van schrijver en journalist Henk Blanken, Parkinsonpatiënt met een grote kans op dementie. Blanken wil dat zijn vrouw hem kan helpen sterven als de tijd daar is en begint vanavond daarom een openlijk gesprek met het publiek, andere patiënten, onderzoekers, dokters en mensen die iemand hebben verloren aan dementie. Hij schrijft bij De Correspondent over aftakelen en euthanasie en werkt aan een manifest waarvoor hij input zoekt bij de bezoekers van deze programmareeks bij Pakhuis de Zwijger.

Met in dit programma onder anderen

Henk Blanken
Schrijver en Journalist
Aleid Truijens
Nederlands auteur en journalist voor de Volkskrant
Constance de Vries
SCEN-arts en arts van de Levenseindekliniek
Jacob Kohnstamm
Voorzitter Regionale Toetsingscommissies Euthanasie
maandag 10 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Nog 24 plaatsen beschikbaar