Global Trends

Mijn bullshitbaan

Wat is de zin en onzin van jouw baan?
woensdag 27 mrt, 20.00
wo 27 mrt, 20.00
Grote zaal
Reageer

Heb jij soms het gevoel dat jouw baan eigenlijk overbodig is? Of dat je teveel bullshit moet doen in jouw anders erg zinvolle baan? Antropoloog David Graeber stelt dat gegeven de productiviteitsverhoging door technologie we eigenlijk al veel minder zouden moeten kunnen werken. Toch zitten we nog steeds vast in overvolle banen, drukke werkschema's en talloze vergaderingen. Hoe kan dat? Waarom blijven we steeds maar onzinnige tijdsinvullingen bedenken? Waarom verzinnen we banen die eigenlijk niets bijdragen? Hoe breken we met dit patroon?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Roland Duong, over het maakproces en de boodschap van de documentaire.
  • Vervolgens kijken we naar de cijfers – hoeveel bullshitbanen zijn er nu precies in Nederland en wat is de impact? Met econoom Max van Lent.
  • Daarna een gesprek met Japke-d. Bouma en Anthony Bosschem over de onzin in onze banen, waar dat vandaan komt en wat we daar aan kunnen doen.
  • Afsluitend ruimte voor persoonlijke verhalen vanuit het publiek: heeft u een ‘bullshitbaan’ of moet u zoveel onzinnige taken vervullen dat u niet meer toekomt aan de kern van uw werk? Deel uw verhaal en ga met ons in gesprek!

Oproep: deelnemers gezocht!

We zijn op zoek naar kandidaten die een persoonlijk verhaal willen delen. Heb jij soms het gevoel dat je het extreem druk hebt zonder werkelijk productief te zijn? Dat je je continu moet bezighouden met onzinnige taken die je van de kern van je werk afhouden? Of misschien dat je eigenlijk helemaal niet naar werk zou kunnen gaan zonder dat iemand dat zou opmerken?

Ben jij die leerkracht die zich gelimiteerd voelt door administratieve rompslomp en leerplannen? Die verpleegkundige die de baan niet meer degelijk kan uitvoeren door al het papierwerk? Die trainee van de gemeente die geen werk heeft? Die academische onderzoeker waarvan het merendeel van de tijd gaat naar het aanschrijven van fondsen en het verantwoorden van het onderzoek? Of die peperdure consultant die eigenlijk alleen maar gebakken lucht verkoopt?

Meld je dan aan door een mail te sturen met een korte beschrijving naar dylan@dezwijger.nl. Dan stemmen we samen even jouw deelname aan het programma af, hopelijk tot dan!

woensdag 27 mrt, 20.00
Grote zaal
Deze 216 mensen waren aanwezig