De Stad
Urban Stories Festival

Metro Stories

Van historische betekenis tot huidige belevenis: welke verhalen herbergt de metro?
donderdag 16 mrt 2017, 19.30
do 16 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal

Metronetwerken zijn de levensaders van de stad. Ze brengen je niet alleen van A naar B, maar zijn ook dé plek voor bijzondere ontmoetingen, waar je als muzikant ontdekt kan worden en waar je 's nachts de warmte opzoekt als je geen dak boven je hoofd hebt. In steden als New York is de metro niet enkel een vervoersmiddel, maar een begrip op zich dat talloze verhalen heeft voortgebracht. Wat zijn de verhalen uit onze Amsterdamse metro en wat is het belang van dit stuk spoor voor de stedeling?

We nemen je mee op reis door ondergronds Amsterdam, van de start van de bouw bij Gein in 1970 tot aan de oplevering van de metro in Noord in 2018. We kijken en luisteren naar bijzondere en intrigerende verhalen van metrobouwers en -bestuurders, kunstenaars, muzikanten, ondernemers en reizigers. Wat heeft dit stukje spoor betekend voor het leven van Amsterdammers? Hoe verbinden we het bovengrondse met het ondergrondse en het ene met het andere deel van de stad? En hoe maken we van onze metro niet enkel een overstap, maar een belevenis op zich?

De metro

Wie kent de metro nou beter dan de metrobestuurders van Team GVB zelf? Stap in de metro en hoor de verhalen van één van de eerste bestuurders van de metro, die nog altijd na 40 dienstjaren de reizigers naar hun bestemming brengt. Tijdens deze reis vertelt hij over de boeiende verhalen van de eerste halte in Ganzenhoef tot aan de Nieuwmarktrellen in het centrum.

Alexander ten Have zal tijdens de avond deelnemen aan het panelgesprek. Als Manager Stationsontwikkeling van het GVB denkt hij graag mee over hoe we de Amsterdamse metro meer betekenis kunnen geven.

Onno van den Muysenberg is als projectleider Kunst in de Noord/Zuidlijn nauw betrokken geweest bij kunstprojecten in de nieuwe metrolijn. Hij zal meer vertellen over zijn projecten en het belang hiervan voor de reiziger. Door zijn ervaring als projectleider praat hij graag mee over hoe we meer kunst en cultuur aan de metro kunnen toevoegen.

Metrostation Bijlmermeer

De Bijlmer viert dit jaar haar 50e verjaardag en daar mogen we trots op zijn! Maar pas met de komst van de Oostlijn in 1975, werd de Bijlmer eindelijk gekoppeld aan het centrum van Amsterdam.  In geen ander gebied heeft de metro als levensader zo een belangrijke invloed gehad als de Bijlmer. Aan het woord komt onder andere Angelo Bromet, expert op het gebied van urban- en jongerencultuur, die als geen ander weet hoe belangrijk de metro voor veel mensen in Zuidoost is. In 2018 gaat er weer veel veranderen rond de metrolijn, hoog tijd om stil te staan bij de bouw van dit stuk spoor en de verbindende waarde tussen de verschillende stadsdelen.

Graffiti

5Graffiti en de metro zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Overgewaaid vanuit New York in de jaren ‘80, is de metro voor veel mensen nog steeds een gewild object om hun naam op achter te laten. Aileen Middel, ook wel bekend als, Mick La Rock vertelt tijdens deze avond meer over deze bijzonder manier van Style Writing in de Amsterdamse metro.

Metro Movies

Speeddaten in de metro, lekker dansen, luisteren naar poëzie of gewoon een filmpje pakken onder metrostation Bullewijk – bij Metro Movies is alles mogelijk. Hans Meiboom, oprichter van Studiomeiboom en tevens organisator van Bijlmerbios, gebruikt het metrostation als set voor een jaarlijks cross-over film festival. Met zijn programma’s probeert hij stedelijke onderwerpen zoals diversiteit bespreekbaar te maken. Door muziek, film en kunst met elkaar te verbinden wil hij van de grauwe metro halte als transit plek een culturele ontmoetingsplek maken.

ED Amsterdam

Matthijs Diederiks groeide op in Zuidoost en ging vanaf zijn 11de met de metro naar school. Terugkijkend op zijn jeugd, besloot hij vorig jaar zijn oude woonomgeving te fotograferen. Als expositieruimte koos hij de metro zelf die het werk, dat onderdeel uitmaakte van een groepsexpo van het collectief ED Amsterdam, letterlijk van A naar B bracht. De ramen werden dichtgeplakt met foto’s, waardoor de metrobezoeker een ander uitzicht werd voorgeschoteld. Met de groepsexpositie probeerde hij een tijdelijke interventie voor de reizigers te creëren, om hun doorgaans oninteressante reisroutine op te vrolijken.

Muziek pilot Amsterdamse metro

‘Meer muziek in de metro!’ Wanneer de creatief directeur van Natwerk tijdens zijn vakanties de metro nam, viel het hem op dat er op veel toffe plekken in de metro live muziek werd gespeeld, terwijl dat in Nederland nauwelijks gebeurt. Zonde! Samen met muziekplatform 22tracks en het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf (GVB) heeft Natwerk daarom een pilot ontwikkeld waar bands het metrostation als muziekplatform gebruiken. Axel Rueb is vanuit creatief bureau Natwerk direct betrokken bij het project. Wat doet muziek met de openbare ruimte en hoe kunnen we optimaal gebruiken maken van de verborgen plekken in onze stad?

https://vimeo.com/206235362

donderdag 16 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 45 mensen waren aanwezig