Global Trends
OneWorld presenteert

#MeToo en hoe nu verder?

Drie weken na #MeToo. Wat kunnen we doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan?
woensdag 15 nov 2017, 20.15
wo 15 nov 2017, 20.15
Studio
Reageer

#MeToo maakte de afgelopen weken veel los. Vrouwen en mannen wereldwijd deelden op social media ervaringen met grensoverschrijdend gedrag. De opiniepagina’s van kranten stonden er vol mee, de talkshows konden er niet omheen. Inmiddels zijn we op het punt aangekomen dat deze discussie irritaties op begint te wekken. Is de hype dan eindelijk voorbij? Klinkt het vanuit verschillende hoeken. Dit onderwerp is echter zoveel meer dan enkel een hype. Hoogtijd om te gaan kijken hoe we deze media aandacht om kunnen zetten in constructieve veranderingen. Tijdens OneWorld presenteert: #MeToo en hoe nu verder? gaan we hier dieper op in.

  • Jurhaily Sing maakt zich hard voor de organisatie eMANcipator waar hij o.a. dagelijks workshops over seksueel gedrag van mannen geeft.
  • Mohaamed Saiah is een gemeenteraad kandidaat voor D66 Utrecht (plek 8). “Ik houd van mensen helpen” – dat is zijn mantra.
  • Julia Visser heeft vanuit haar beroep als visual artist de afgelopen weken veel geschreven onder de #MeToo. Deze avond zal ze een pleidooi voor de schaamte houden om ons een ander perspectief te bieden op de discussie. 
  • Marianne Cense is onderzoeker bij Rutgers, instituut voor seksuele rechten, en gaat met ons in gesprek over de oplossingen in zowel binnen- als buitenland.
  • Justine van de Beek is de mede-oprichter van stellingdames.nl. Dit is een platform voor intersectioneel feministische leesbare stukken.
  • Don Ceder is een jonge advocaat en ook duo-commissielid in de Provinciale Staten van Noord-Holland voor ChristenUnie, en de lijsttrekker in Amsterdam voor deze partij.
  • Kirsten van den Hul is net verkozen Tweede Kamerlid voor Partij van de Arbeid (PvdA). De komende vier jaar zal zij zich inzetten voor emancipatie en voor en samenleving zonder racisme en sexisme. 
  • Sylvana Simons is bekend als media-persoonlijkheid, opiniemaker, en mede-oprichter van de politieke partij, BIJ1.

Een internethype, zo voelt het voor velen. Maar #MeToo is zoveel meer dan dat. Misschien is dit wel het broodnodige geluid op een veel dieper ingeworteld probleem in onze huidige maatschappij. Nu dit probleem een geluid krijgt, is het ook tijd om er gehoor aan te geven, maar hoe? Wat kunnen we doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan? Waar ligt de verantwoordelijkheid en hoe kunnen we als maatschappij de online discussie doorvertalen naar offline gedragsverandering? OneWorld en eMANcipator zullen hierbij de samenwerking aangaan om zo te zoeken naar oplossingen, begeleid door een groep inhoudelijke en bevlogen jongeren. Op deze avond willen we de machtsproblematiek aankaarten en op een constructieve manier kijken naar de rollen die wij zelf als individu spelen in dit verhaal. We gaan in gesprek met jongerenwerkers, mensen van de (lokale en nationale) politiek, het onderwijs, mensen uit de juridische hoek en opiniemakers.

OneWorld.nl is de grootste Nederlandse journalistieke website over de wereld en jou. Ons tijdschrift OneWorld Magazine verschijnt tien keer per jaar.

woensdag 15 nov 2017, 20.15
Studio
Deze 99 mensen waren aanwezig