Global Trends

Methode De Hond

We gaan in gesprek over de functie van peilen, want wat vinden we eigenlijk van Maurice de Hond?
maandag 26 mei 2014, 20.00
ma 26 mei 2014, 20.00
Expo
Reageer

Dagelijks worden we bestookt met peilingen over onze huidige politieke, economische, maatschappelijke en sociale situatie. Elk onderwerp lijkt goed voor een enquête die alles en iedereen om een mening vraagt. De uitkomsten zijn voer voor een prikkelend vraaggesprek, een provocerend artikel op de voorpagina én inspiratie voor beleidsplannen van politici. Maar zijn al deze peilingen wel betrouwbaar? Voor welke functie binnen de democratie staan peilingen eigenlijk? En kunnen we adequatere alternatieven bedenken?

Tijdens De Groene Live #2 komen we alles over peilingen te weten. We kijken hoe journalisten en politici met de uitkomsten van peilingen omgaan, wat de invloed is van peilingen op de samenleving en in het bijzonder de invloed en werkwijze van de grootste peiler van Nederland: Maurice de Hond.

Om meer inzicht te krijgen hoe peilen in de praktijk eigenlijk gedaan wordt, heeft Coralie Vogelaar(peilendoejezo.nl) haar eigen peilingbureau opgericht. En onderzoek gedaan naar de vraag: wat vinden we eigenlijk Maurice de Hond? Welk rapportcijfer geven we hem? En hoe makkelijk zijn we te sturen in onze antwoorden? De uitkomsten van haar onderzoek vertelt ze tijdens de bijeenkomst.

Bijzonder hoogleraar electorale politiek Jean Tillie (Universiteit van Amsterdam) zal reageren op het onderzoek en ons vanuit wetenschappelijk perspectief iets vertellen over peilingen. Vervolgens beschouwen we de functie van peilen in onze democratie. Is er een alternatief? En hoe laat je de burger meepraten? Dit doen we met Pieter van Os (NRC) en Gerard Drosterij (politicoloog). Zij zullen elk iets zeggen over deze vragen en gaan in op voorbeelden zoals hoe peilingen gebruikt worden tijdens politieke campagnes en op welke manier ze politici dichter tot de kiezer brengen.

 

https://vimeo.com/95739263