De Stad

Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht

Fotograaf Gerry Hurkmans over de transformatie van weiland tot woonwijk.
Gratis toegang
woensdag 10 mei, 19.30
wo 10 mei, 19.30
Studio
Reageer

Leidsche Rijn, de grootste woningbouwlocatie uit de geschiedenis van de Nederlandse stadsontwikkeling, is na 25 jaar klaar. Dit sinds 1993 bestaande stedenbouwkundig plan is op tal van fronten vernieuwend en het is hoog tijd voor een evaluatie. Dit doen we naar aanleiding van het boek van Fotograaf Gerry Hurkmans. Hij volgde twintig jaar lang de transformatie van weiland tot woonwijk. Hurkmans begon in mei 1996 een project met een bijzonder stukje Utrecht als thema: de ontwikkeling van de toekomstige wijk Leidsche Rijn. Het ontstaan van de Vinex-wijk werd door hem twintig jaar lang gefotografeerd. Het resultaat van die arbeid is nu vastgelegd in een bijzonder boek van zijn hand: Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht. Daarin staan vijfhonderd prachtige foto’s die laten zien hoe een agrarisch gebied langzaam is veranderd in een unieke woonwijk. In deze aflevering van Urban Books vertelt Gerry over zijn project en boek en evalueren we deze bijzondere woningbouwlocatie met verschillende experts die betrokken zijn bij De Leidsche Rijn.

Met in dit programma onder anderen

Walter de Boer
Directie voorzitter BPD
Rients Dijkstra
Founder and design principal Maxwan
Riek Bakker
Stedenbouwkundige
Paul Vreeken
Strategisch adviseur en programmamanager Gemeente Utrecht
Annemiek Rijckenberg
Zelfstandig adviseur stedelijke ontwikkeling

Het boek brengt twintig jaar Leidsche Rijn in beeld en beslaat de periode van het prille begin, van juli 1996, tot juli 2016. Het ontstaan van dit nieuwe stuk Utrecht is door Hurkmans gefotografeerd vanuit een hoogwerker op twintig meter hoogte en vastgelegd vanuit 63 vaste geografische locaties naar alle vier de windrichtingen. Daarnaast zijn er luchtfotografiebeelden, die jaarlijks vanuit een Cessna werden gemaakt, toegevoegd en is er aanvullende fotografie uit de wijk. Het resultaat van twee decennia consequent fotograferen is een unieke serie gedetailleerde fotografische sequenties, die op verbluffende wijze in beeld brengen hoe de transformatie van een landschap zich stap voor stap voltrekt, en hoe ingrijpend de metamorfose van weiland tot woonwijk is.

boek Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht

Het boek bevat tekstuele bijdragen van onder anderen oud-premier Wim Kok, burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, oud-wethouder Ruimtelijke Ordening Annemiek Rijckenberg, stedenbouwkundige Riek Bakker, hoogleraar Rients Dijkstra, stedenbouwkundige Peter Kuenzli, dichter Willem van Toorn, hoofdredacteur Aart Aarsbergen (Nederlandse editie van National Geographic). Ook zijn er reportages met prinses Beatrix, prinses Maxima en koning Willem-Alexander , en citaten en ervaringen van inwoners in het boek opgenomen. De foto’s zijn voorzien van geschiedkundige feiten, wetenswaardigheden en toelichtingen.

Pakhuis de Zwijger presenteert
Rethink Aleppo
5 May 2017
Lees verder
Gratis toegang
woensdag 10 mei, 19.30
Studio
Reserveer
Deze 10 mensen zijn aanwezig