De Stad
Global Trends

Meer of minder toeristenwinkels

Hoe zorgen wij voor een divers winkelaanbod om onze stad leefbaar en aantrekkelijk te houden?
woensdag 12 apr 2017, 19.30
wo 12 apr 2017, 19.30
IJ Zaal

Wereldwijd kampen steden met een ongecontroleerde transformatie van hun binnenstad. Woonfuncties staan onder druk, toeristen krijgen de overhand en de 'vrije' markt doet de rest. Aloude winkels maken plaats voor een eenzijdig aanbod van nutellazaken, ijssalons en andere ketenwinkels. Zonde want hierdoor staat de diversiteit en leefbaarheid van onze binnenstad op het spel. Wat betekent deze ontwikkeling voor onze binnenstad? En hoe zorgen we ervoor dat onze binnenstad aantrekkelijk blijft? In deze Talk of the Town special praten we hierover verder n.a.v. een opiniestuk in Het Parool.

Op 22 maart publiceerde Het Parool het opiniestuk ‘Binnenstad aantrekkelijker? Kijk naar San Francisco’, geschreven door een groep Amsterdamse ondernemers. Zij zijn van mening dat de gemeente de Amsterdamse binnenstad niet alleen maar dienstbaar moet laten zijn aan een inhalig economisch model. Een binnenstad is meer dan koopwaar alleen. Daarom pleiten zij voor:

  • Regelgeving à la San Francisco met een beperking van het aantal vestigingen van grote winkelketens.
  • Directe actie daar waar het huidig bestemmingsplan geen souvenirwinkels toestaat. En ‘aanspreken’ van daarbij betrokken makelaars en pandeigenaren.
  • Visieontwikkeling, waardoor de gemeente veel meer een dirigent van de binnenstad kan zijn.
  • Bescherming van zelfstandige ondernemers tegen verdere huurprijsopdrijving.
  • Inzicht in en onderzoek naar aantallen winkelsoorten per buurt (zoals voorheen door CBS). En naar loopstromen, omzetkansen en verloop van ondernemers. Dit om gekte tegen te gaan en voor omzetgerelateerde huren.
  • Meer ruimte voor softspots, plekken van en voor de buurt, die het sociale weefsel revitaliseren.

In deze Talk of the Town special gaan we verder in gesprek over de ongecontroleerde transformatie van onze binnenstad die de diversiteit en leefbaarheid van onze binnenstad op het spel zet.

Plan Mokum?

Projectbureau Urban Innercity Design en Big City Urban Planning presenteert Plan Mokum; Een fictief onconventionele stedenbouwkundige oplossing voor het door toerisme dichtslibbende centrum van Amsterdam. Of toch niet…

https://www.youtube.com/watch?v=jfzKOkT5NUU

woensdag 12 apr 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 62 mensen waren aanwezig