De Stad

Meemaakkunst in de stad

Onderdeel van het ExploreZ Festival.
dinsdag 25 sep 2018, 20.00
di 25 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Kunstenaars, politiek, maatschappelijke organisaties en stedelijke ontwikkelaars trekken samen met bewoners op om kunst in te zetten voor veranderingen in de samenleving. Dit wordt ook wel 'meemaakkunst' genoemd: de bewoners krijgen een steeds grotere rol in een co-creatief proces en worden daarmee ‘mede-eigenaar’ van een voorstelling, expositie of festival. Wat zijn de mogelijkheden voor deze nieuwe ontwikkelingen? We luisteren en kijken naar optredens van toonaangevende gezelschappen uit onder andere Denemarken, Italië, Polen, Griekenland, Servië en Marokko. Na deze performances praten we in korte dialoogsessies en workshops over wat de rol van kunst is in de maatschappij en welke meerwaarde ‘mede-eigenaarschap’ heeft.

Tijdens het ExploreZ Festival in Amsterdam spreken we in deze editie van buurtcommunities over ‘meemaakkunst’. Te gast zijn toonaangevende gezelschappen uit onder andere Denemarken, Italië, Polen, Griekenland, Servië en Marokko.

In het tweede deel van het programma gaat de zaal zelf, in kleinere groepen, op onderzoek uit. Samen denken we na over de rol van kunst in de samenleving, hoe kunst kan bijdragen aan maatschappelijke verandering, wat de meerwaarde is van mede-eigenaarschap van kunst door bewoners en wat de kansen en obstakels zijn, hoe kunstparticipatie en kwaliteit van kunst samen gaan.

Inclusief live performances.

ExploreZ Festival

Als onderdeel van het Europese Caravan Next project, organiseert ZID Theater het internationale cross- over ExploreZ Festival. Er wordt 9 dagen lang, van 22 tot en met 30 september, een gevarieerd programma gepresenteerd door internationale en Nederlandse makers en stadsbewoners. Heel bijzonder is de komst van het beroemde Odin Teatret uit Denemarken. Zij spelen de voorstelling: The Great Cities under the Moon, geven workshops en presentaties en er is de unieke kans om de oprichter en regisseur Eugenio Barba (83), een van de grondleggers van het moderne theater in Europa te horen spreken op 26 september om 19.00 uur voorafgaande de voorstelling.

dinsdag 25 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 42 mensen waren aanwezig