Global Trends

Van correspondent naar lokale reporter

Buitenlandcorrespondent versus lokale journalist in een online tijdperk.
maandag 13 mrt 2017, 19.30
ma 13 mrt 2017, 19.30
Studio

De media vervullen een essentiële functie in onze samenleving: als waakhond, als nieuwsverstrekker en als podium voor opiniemakers. Door de macht te controleren, de stem van de minderheid te laten horen en onderbelichte thema’s aan te kaarten, zijn de media van onmiskenbaar belang voor de democratie. Deze editie gaan we in op de veranderende rol van de buitenlandcorrespondent. Wat voegen ze toe nu lokaal nieuws een opmars maakt? En wat is de impact van deze trend op onze nieuwsvoorziening?

In het achtste OneWorld-mediacafe gaan we in op de toekomst van de buitenlandjournalistiek. Wat is de rol van de buitenlandcorrespondent nu lokale mediakanalen 24/7 online te volgen zijn en lokale journalisten hun verhaal kunnen doen via Facebook? Hoe weten we of ze betrouwbaar en onafhankelijk berichten, als de lokale reporters het overnemen? En wie bekommert zich om hun veiligheid als ze berichten vanuit door westerse journalisten verlaten oorden als Aleppo?

Daarnaast bespreken we deze avond hoe lokale journalisten in eigen stad of land invloed kunnen uitoefenen en de agenda kunnen bepalen. Hoe kunnen journalisten uit lage inkomenslanden met hun reportages bijdragen aan stedelijke ontwikkeling? Aan tafel met sleutelfiguren binnen de buitenlandredacties van de Nederlandse media en (inter)nationale organisaties die nauw samenwerken met lokale journalisten. Via Skype nemen journalisten uit Afrika en het Midden-Oosten aan het gesprek deel.

maandag 13 mrt 2017, 19.30
Studio
Deze 59 mensen waren aanwezig