Creatieve Industrie

Materials & Design

Met te gast ontwerper en Dutch Design Awards winnaar Christien Meindertsma.
dinsdag 6 dec 2016, 20.00
di 6 dec 2016, 20.00
Grote zaal

Het thema Materials & Design staat centraal tijdens deze editie van design talkshow Future Series. Ontwerper Christien Meindertsma won dit jaar de Future Award tijdens Dutch Design Week. Ze vertelt over haar werk en introduceert drie inspirerende ontwerpers op het gebied van materiaalinnovatie.

Christien Meindertsma

Met boeken als PIG 05049 en Urchin Poof staat Christien Meindertsma internationaal bekend om haar tot in detail uitgevoerde materiaalonderzoeken. Met haar onderzoekende werk wil ze kennis over materiaal en processen herstellen; kennis die mede door industrialisatie ver van ons af is komen te staan. Haar meest recente project is de FLAX Chair in samenwerking met Label Breed en Enkev, waarmee ze de grote winnaar van Dutch Design Awards 2016 was. Tijdens de zevende editie van Future Series vertelt ze over dit vlasproject en ander werk. Speciaal voor deze avond selecteerde ze bovendien drie aansprekende ontwerpers, die hun inspirerende materiaalinnovaties voor de toekomst presenteren.

61_ATELIERNL_© Iris Rijskamp-3850_lores

© Iris Rijskamp

Atelier NL – Lonny van Ryswyk
Het werk van Atelier NL (Lonny van Ryswyk en Nadine Sterk) laat zien dat materiaalonderzoek een essentieel en vruchtbaar onderdeel is van het ontwerp proces. Bekend is dit ontwerpersduo van het Clay Servies, een serie serviesgoed van lokaal gewonnen klei dat de rijkdom aan kleuren in de Nederlandse bodem laat zien. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie in 2016 zijn ze inmiddels hun eigen productiewerkplaats gestart in een voormalige kerk in Eindhoven. Hier werken ze ook aan nieuwe projecten zoals ZandGlas en ZoutVaas. Atelier NL maakt gebruik van design als een methode om verborgen informatieve patronen en verhalen te onthullen. Door te onderzoeken en te herschikken wat al bestaat, raakt Atelier NL aan wat het betekent om mens te zijn in een steeds veranderende wereld.

Fatberg by Hanneke Wetzer

© Iris Rijskamp

Arne Hendriks
FATBERG is een kritisch ontwerponderzoek van Mike Thompson en Arne Hendriks. Het doel is om een groeiend eiland van vet te creëren dat ooit in de oceaan zal ronddrijven. Vet is namelijk nuttig. Het is een energiereserve die in het lichaam wordt opgeslagen en pas wordt aangebroken in tijden van schaarste. Maar in de westerse welvaartsmaatschappij heeft dit geen enkele functie meer omdat het moment van schaarste maar niet komt. Vet is nu eerder een iconisch probleem verbonden aan schoonheid, overdadige consumptie en gezondheidsproblemen. Wat moeten wij doen met al het overtollig vet? Volgens Thompson en Hendriks is een drijvende vetberg een aanleiding om vet niet meer als probleem te beschouwen maar om het als een bron van vernieuwing te zien.

15129061_610911205767851_1989558137221245152_oLilian van Daal en Roos Meerma

Dynamorphosis, the beauty of inner mechanisms 2016

In samenwerking met Renée van Amerongen of the Swammerdam Institute for Life Sciences of the University of Amsterdam.

Dit project brengt onzichtbare biologische processen van het lichaam samen door middel van 3D printing, met aandacht voor de unieke kwaliteiten van biologie om zichzelf aaneen te sluiten, massa te verplaatsen en om evenwicht te behouden. Het onderzoek van de ontwerpers test het potentieel van dergelijke systemen als formele en functionele inspiratie voor design. Het resultaat is een serie van geprinte, kinetische objecten. Deze verlichten de verborgen schoonheid van biologische processen in longen, ingewanden en borsten; processen die constant bewegen maar zelden gezien worden.

dinsdag 6 dec 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 343 mensen waren aanwezig