Volg hier onze programma’s via de livestream
Maandag 23 jan, 20.00ma 23 jan, 20.00
Kleine zaal
De Circulaire Stad 36
Energie is geld
Kunnen we een geldsysteem bouwen op duurzame energie?
Meer info? Naar de programmapagina
Maandag 23 jan, 19.30ma 23 jan, 19.30
Grote zaal
Talk of the Town 89
Eeuwigdurende erfpacht
Wat houdt het nieuwe erfpachtstelsel in?
Meer info? Naar de programmapagina
toggle menu
Volg de livestream
Kijk mee via de livestream
Zaal huren? Bel 020 - 624 63 80 EN
Creatieve Industrie
De Stad

Match me if you can

Een avond over liefde in tijden van dating-apps, in samenwerking met de Volkskrant.
Gratis toegang
dinsdag 14 feb, 20.00
di 14 feb, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

In Nederland deed in 1998 de eerste online datingsite zijn intrede. Van spontane ontmoetingen op school, werk, in de bar of supermarkt, gingen we naar de mogelijkheid om vanaf de bank op zoek te gaan naar onze 'match made in heaven'. De opkomst van de smartphone heeft de wereld van het daten pas echt op z'n kop gezet: met het huidige arsenaal aan geolocatie-apps scoor je met één simpele swipe naar rechts al een date - al bepalen de gehanteerde algoritmes wie we wel en wie we niet te zien krijgen. Daarom een kritische blik op de technologie: hoe functioneren de sturende algoritmes van dating apps, hoe komen ze tot beslissingen en welke impact hebben ze op de mogelijke relaties die we aangaan?

Dating in the ‘hookup culture’

We zijn mobieler dan ooit tevoren, trouwen later in het leven, conventionele seksuele normen hebben aan kracht verloren en er zijn nieuwe technologieën waarmee we partners kunnen zoeken. Wat zijn gevolgen van deze ontwikkelingen voor de manier waarop we intieme relaties vormen?Jitse Schuurmans is antropoloog en schrijft zijn proefschrift over date-cultuur in tijden van grote maatschappelijke veranderingen. In samenwerking met de Volkskrant onderzocht Jitse de gevolgen van dating apps voor ons liefdesleven. Meedoen aan het onderzoek? Dan kan hier!

Love in Times of Tinder

Fascinated by love, ruined by romance, and dedicated to find out how technology influences both.‘ De Leuvense communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans mag zichzelf inmiddels tinder-expert noemen; voor haar doctoraatsonderzoek ondervroeg ze maar liefst 3.000 gebruikers naar hun gedrag op de populaire dating-app. Hieruit bleek dat de helft van de gebruikers weleens had afgesproken, waarvan 27% een serieuze relatie kreeg, 31% een casual seksuele relatie had en 23% een onenightstand. Verder onderzocht ze de beweegredenen om te tinderen. Van de 13 motieven staat ‘entertainment’ met stip bovenaan, ‘liefde’ op plek 4 en ‘leren flirten’ op plek 7. Op haar blog Love in Times of Tinder houdt ze ons op de hoogte van alles rondom liefde, seks, technologie en relaties. Zelf benieuwd naar wat voor een soort tinder-type je bent? Vul dan de International Tinder Quiz in!

Love at first swipe

Haroon Ali is freelance journalist voor onder andere de Volkskrant. Bijna vijf jaar geleden ontmoette hij de liefde van zijn leven – via Grindr, de ‘hookup’ app met meer dan 2 miljoen dagelijkse gebruikers in 192 landen. Zonder deze dating-app waren ze elkaar waarschijnlijk misgelopen. Haroon zal een column voordragen over hun eerste digitale contact en de eerste ontmoetingen. En hoe ze echte liefde vonden via een app die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor snelle seks.

Pakhuis de Zwijger presenteert
Urban Stories Festival
13 - 16 March 2017
Lees verder
Gratis toegang
dinsdag 14 feb, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 99 mensen zijn aanwezig