Creatieve Industrie
De Stad

Match me if you can

Een avond over liefde in tijden van dating-apps, in samenwerking met de Volkskrant.
dinsdag 14 feb 2017, 20.00
di 14 feb 2017, 20.00
Grote zaal

In Nederland deed in 1998 de eerste online datingsite zijn intrede. Van spontane ontmoetingen op school, werk, in de bar of supermarkt, gingen we naar de mogelijkheid om vanaf de bank op zoek te gaan naar onze 'match made in heaven'. De opkomst van de smartphone heeft de wereld van het daten pas echt op z'n kop gezet: met het huidige arsenaal aan geolocatie-apps scoor je met één simpele swipe naar rechts al een date - al bepalen de gehanteerde algoritmes wie we wel en wie we niet te zien krijgen. Daarom een kritische blik op de technologie: hoe functioneren de sturende algoritmes van dating apps, hoe komen ze tot beslissingen en welke impact hebben ze op de mogelijke relaties die we aangaan?

Dating in the ‘hookup culture’

We zijn mobieler dan ooit tevoren, trouwen later in het leven, conventionele seksuele normen hebben aan kracht verloren en er zijn nieuwe technologieën waarmee we partners kunnen zoeken. Wat zijn gevolgen van deze ontwikkelingen voor de manier waarop we intieme relaties vormen?Jitse Schuurmans is antropoloog en schrijft zijn proefschrift over date-cultuur in tijden van grote maatschappelijke veranderingen. In samenwerking met de Volkskrant onderzocht Jitse de gevolgen van dating apps voor ons liefdesleven. Meedoen aan het onderzoek? Dan kan hier!

Love in Times of Tinder

Fascinated by love, ruined by romance, and dedicated to find out how technology influences both.‘ De Leuvense communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans mag zichzelf inmiddels tinder-expert noemen; voor haar doctoraatsonderzoek ondervroeg ze maar liefst 3.000 gebruikers naar hun gedrag op de populaire dating-app. Hieruit bleek dat de helft van de gebruikers weleens had afgesproken, waarvan 27% een serieuze relatie kreeg, 31% een casual seksuele relatie had en 23% een onenightstand. Verder onderzocht ze de beweegredenen om te tinderen. Van de 13 motieven staat ‘entertainment’ met stip bovenaan, ‘liefde’ op plek 4 en ‘leren flirten’ op plek 7. Op haar blog Love in Times of Tinder houdt ze ons op de hoogte van alles rondom liefde, seks, technologie en relaties. Zelf benieuwd naar wat voor een soort tinder-type je bent? Vul dan de International Tinder Quiz in!

The Inner Circle

David Vermeulen is de oprichter van The Inner Circle, een dating community rondom een exclusieve groep jonge professionals die elkaar ontmoeten in steden als Amsterdam, Londen, Milaan, Stockholm en sinds kort ook in New York. Het grote verschil met andere datingapps is dat voordat je kunt gaan daten, je eerst moet worden toegelaten. Dat doen ze door een handmatige selectie, kwaliteit boven kwantiteit dus! Ook organiseert The Inner Circle in iedere stad waar ze actief zijn offline evenementen. Hoe ziet de wereld van online daten er volgens David uit en welke (technologische) ontwikkelingen verwacht hij voor de toekomst?

Een pleidooi voor digitale ascese

Sociale media en soortgelijke technologie reduceren ons mens-zijn tot informatie. Cees Zweistra, promoveert op dit moment aan de TU-Delft op een onderzoek naar de invloed van moderne (communicatie)technologie op ethiek. Leveren datingapps een gevaar op voor de ethiek? ‘Toegepast op Tinder: het scherm tussen ons en de ander maakt een veelheid aan nieuwe relaties mogelijk, maar het filtert ook ervaringen weg’, schrijft hij in een artikel dat hij publiceerde over datingapps en menselijkheid. Cees voert een pleidooi voor digitale ascese: een pleidooi voor de moed om het ongemak van het sociale domein onder ogen te blijven zien en voor de mooie dingen die dat oplevert. 

Een romanticus in Tindertijden

Colin van Heezik is cultuurjournalist, schrijver en docent Franse literatuur en film aan de Universiteit van Amsterdam, woont en werkt in Amsterdam en Parijs. Voor Uitgeverij Atlas/Contact schrijft Colin momenteel een boek over zijn leven als romanticus in Tindertijden – te verschijnen ergens in 2017. Colin leest exclusief voor uit zijn nog te verschijnen roman en geeft een op liefde in de 21ste eeuw vanuit het perspectief van een jonge man in de grote stad.

Making an impression

Mediaonderzoekster Janelle Ward doet onderzoek naar zelfpresentatie op dating apps. In tegenstelling tot het echte leven, waar je met lichaamstaal onbewuste signalen afgeeft, heb je op een dating app volledige controle over je voorkomen. Hoe presenteren we onszelf en op basis waarvan swipen we naar links of rechts? Het lijkt erop dat we vooral geneigd zijn te matchen met mensen die op ons lijken. Zijn datingapps niet bij uitstek geschikt onze horizon te verbreden? Met een beetje geluk, geeft Janelle je een tip voor het upgraden van je eigen profiel.

Liefdesliedjes met een rauw randje – single release!

Liedjes in de stijl van Damien Rice en Ed Sheeran over gebroken harten; het verliezen en het terug vinden van de liefde. Dat is Daniel Cane in een notendop. Hij speelde in de voorprogramma’s van o.a. Stef Classens, De Dijk, Kim Churchill en Bløf en speelde onlangs live bij Giel op 3FM. In september 2016 kwam zijn tweede EP Ivory uit en nu is het tijd voor een derde album en een nieuwe single: HarborHet zoete verhaal van de liefde; het altijd moeilijke begin wat uitloopt tot een prachtig verhaal. Harbor gaat over het gevoel van veiligheid, liefde en kracht wat iemand met je kan doen. Geen beter moment dan Valentijnsdag voor een single release en deze boodschap te delen met de wereld! 

dinsdag 14 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 394 mensen waren aanwezig