Creatieve Industrie

Marieke van der Velden

Aan de Syriërs die nu in Libanon verblijven stelt zij de vraag: hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit?
Toegang vanaf € 5
woensdag 8 apr 2015, 20.00
wo 8 apr 2015, 20.00
IJ Zaal

Marieke van der Velden reist voor opdrachtgevers zoals bijvoorbeeld UNICEF, AIDS Fonds en de Clean Clothes Campaign al jaren naar allerlei gebieden in de wereld waar zij hun projecten fotografeert. Hiervoor heeft ze al meer dan 35 landen bezocht.

Daarnaast maakt ze één keer per jaar een eigen project waarin ze heel bewust zonder opdrachtgever werkt. Deze projecten spelen zich af in regio’s die veel in het nieuws zijn vanwege hun politieke situatie. Maar in plaats van zich te concentreren op deze politieke situatie, de schuldvraag of het conflict richt ze zich op een ander aspect. Zo maakte ze in Irak een serie rondom de vraag: ‘Hoe gaat het met jou?’. En in Afghanistan vroeg ze de inwoners van Kabul of ze hen mocht portretteren op hun favoriete plek van hun stad.

Marieke probeert met deze series over het dagelijks leven extra informatie toe te voegen aan het dagelijkse, soms heftige nieuws. Ze fotografeert op de dagen dat er even niets gebeurt. Hierdoor krijgen kijkers de kans om het nieuws van verschillende kanten te bekijken. Want wie leven daar nou eigenlijk? En wat weten ze persoonlijk van elkaar?

In maart 2015 start ze samen met haar man Philip Brink een nieuw project. Momenteel zijn er miljoenen Syriërs op de vlucht. Aan de Syriërs die nu in Libanon verblijven stellen zij de vraag: ‘Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit?’.

Tijdens Fotokroniek #21 op 8 april deelt Marieke de eerste foto’s van dit nieuwe project. Daarin zal ze de verhalen vertellen die bij de foto’s horen, haar drijfveren belichten, en vertelt ze over hun werkwijze en hoe deze projecten tot stand komen.

 

Toegang vanaf € 5
woensdag 8 apr 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 107 mensen waren aanwezig