Creatieve Industrie

Marieke ten Wolde

In het boek 'Freeing the Fish, Progress and Impermanence in modern-day Tibet' toont ze de veranderingen in de Tibetaanse maatschappij.
woensdag 12 jun 2013, 20.00
wo 12 jun 2013, 20.00
IJ Zaal

Freeing the Fish

Het is een ijskoude dag in januari als ik over de Chinese markt in Lhasa loop. Opeens zie ik Tibetaanse monniken vis kopen terwijl ze op luide toon ruzie maken met de Chinese stalhouders. Heel vreemd, Tibetanen vissen en jagen niet omdat dat niet samen gaat het hun boeddhistische levenswijze en normaal gesproken zouden monniken niet op luide toon ruziën.

Verbaasd stop ik en vraag een van de monniken die een beetje achteraf staat wat er aan de hand is. Hij wijst naar een jonge monnik, later blijkt dit een hoge lama te zijn en de leider van het groepje. Ondertussen onderhandelden de monniken geholpen door andere Tibetanen op luide toon over de prijs van de vis, de grote van de zakken, de conditie van de vis en sommigen proberen stiekem wat extra vissen in de zakken te stoppen. De Chinese verkoopster protesteert luid schreeuwend, ze wordt van alle kanten belaagd. Er komen meer Tibetanen op af en ze overhandigen geld aan de monniken.

De vis wordt naar de rivier gebracht en daar vrijgelaten. De monniken keren na een paar gebeden aan de waterkant terug naar hun klooster en de Chinese verkopers wachten naast hun lege bassins op een nieuwe lading vis die een paar kilometer stroomafwaarts gevangen wordt. De Tibetanen zijn de beste klanten van de levendige visindustrie geworden.

Dit is een van de verhalen uit het boek ‘Freeing the Fish’ en een mooi voorbeeld van de verhoudingen in Tibet; hoe het nieuwe en het oude, de Tibetanen en de Han-Chinesen in een maatschappij samenleven. Het is een maatschappij die in de laatste tien jaar razendsnel veranderd is van een traditionele landbouw-, nomadische- en kloostercultuur naar een moderne economie met snel groeiende steden en verarming op het platteland.

Tussen 2001 en 2012 fotografeerde Marieke ten Wolde de veranderingen die zich in Tibet voltrokken: de klimaatsverandering en de gevolgen voor de nomaden, de ontwikkeling van mijnbouw en de vervuiling die dat veroorzaakt, hydro-elektrische dammen, de ontwikkeling van infrastructuur met vaak als gevolg dat de Tibetanen terecht komen in ‘resettlement villages’ waar weinig te doen is waardoor de jongere generaties naar de stad trekken.

Het boek Freeing the Fish, Progress and Impermanence in modern-day Tibet toont deze verandering in beeld, ondersteund met een aantal korte teksten. Het boek is verschenen in mei van dit jaar en een serie foto’s uit het boek is op dit moment te zien op FotoFestival Naarden.