De Stad

Mantelzorg

Hoe kunnen we eenzaamheid onder mantelzorgers aanpakken?
maandag 26 jun 2017, 19.30
ma 26 jun 2017, 19.30
Expo

Mantelzorgers vormen een risicogroep als het gaat om eenzaamheid. Hier zijn verschillende redenen voor te benoemen: ze zijn vaak gebonden aan huis, de relatie met de verzorgde verandert door de verleende zorg, ze stuiten regelmatig op onbegrip van de omgeving en hun eigen wensen en behoeften verdwijnen naar de achtergrond en worden vaak niet erkend of herkend. Hoe kunnen we eenzaamheid onder mantelzorgers herkennen en verminderen? In welke situaties kunnen we iets aan eenzaamheid doen? Welke middelen en interventies zijn hiervoor beschikbaar? Over deze vragen en meer gaan we tijdens deze ‘Community of Practice’ met elkaar in gesprek.

Experts en professionals

Ben jij (professioneel) actief op het gebied van eenzaamheid, maar zit je (nog) niet in het stedelijk netwerk van aandeelhouders? Dan ben je van harte uitgenodigd om aan te schuiven. Let wel, dit is een Community of Practice bijeenkomst voor experts en professionals. Ben je geïnteresseerd in het thema signaleren en eenzaamheid, maar geen expert of professioneel betrokken? Hou dan onze website in de gaten voor één van onze thema avonden over eenzaamheid.

Wat is een Community of Practice?

In een ‘Community of Practice’ staat leren centraal; al lerende doen en verbeteren. Het uitgangspunt is een vraagstuk bij de aanpak van eenzaamheid, bijvoorbeeld signaleren. Bij het gekozen vraagstuk worden gericht deelnemers uitgenodigd. De groep is een stuk kleiner dan bij de Themabijeenkomsten en omvat ca. 30 deelnemers. Een deskundige vertelt vanuit onderzoek en wetenschap wat de laatste stand van zaken is. Vervolgens gaan deelnemers met elkaar in gesprek. De bijeenkomst sluit af met de vraag: wat gaan we nu doen? Als er mensen enthousiast zijn, kunnen zij bijvoorbeeld een kernteam vormen en verder met elkaar leren of met elkaar de praktijk verbeteren. Dit kan ook leiden tot het ontwikkelen van een praktijkaanpak.

maandag 26 jun 2017, 19.30
Expo
Deze 21 mensen waren aanwezig