De Stad

Manifest Buiksloterham

Samen met wethouders Abdeluheb Choho & Eric van der Burg tekenen voor circulaire gebiedsontwikkeling Buiksloterham.
donderdag 5 mrt 2015, 20.00
do 5 mrt 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

Het gebied Buiksloterham in Amsterdam Noord is het living lab voor circulaire gebiedsontwikkeling. Het is dé plek waar op dit moment het experiment en onderzoek plaatsvindt op het gebied van hernieuwbare energie en gesloten kringlopen van bijvoorbeeld voeding en materialen op lokale schaal. Buiksloterham zal daarmee het voorbeeld worden van de ontwikkeling van de toekomstige en circulaire stad.

Op donderdag 5 maart wordt het Manifest Circulair Buiksloterham getekend. Ruim 20 organisaties spreken zich uit voor de ambitie om van het gebied Buiksloterham een voorbeeld te maken van circulaire gebiedsontwikkeling. Namens het Amsterdamse bestuur wordt het manifest getekend door wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho en wethouder ruimtelijke ordening Eric van der Burg.

Ongeveer een jaar geleden werd in Pakhuis de Zwijger de basis gelegd voor een unieke samenwerking tussen pioniers, investeerders, infrastructuur partijen en andere belanghebbenden om te werken aan een Circulair Buiksloterham. Dat heeft geleid tot een diepgaande analyse van het gebied. Gekeken is wat het zou betekenen als de wijk op een traditionele manier ontwikkeld zou worden. De uitkomsten zijn helder. Alleen door koers te zetten op een circulaire transitie van het gebied kan een duurzame leefomgeving tot stand komen.

De organisaties die op 5 maart het manifest ondertekenen kiezen voor de Buiksloterham als living lab waar experiment, onderzoek en innovatie concreet worden toegepast.

Deze middag is de officiële aftrap voor deze gezamenlijke zoektocht naar technische, sociale, politieke, culturele en economische haalbaarheid. We nodigen betrokken, deskundigen en publiek uit om in gesprek te gaan over de ambities, maar vooral om concreet aan de slag te gaan in deze nieuwe circulaire stadswijk. Zelfbouwers, CPO’s, De Ceuvel en anderen laten zien dat het kan.

 

15.30 uur

Inloop

16.00 uur

Introductie door Egbert Fransen (Pakhuis de Zwijger) en Maarten Claassen (Waternet)

16.10 uur

Het gebied en de opgave

16.20 uur

Presentatie onderzoek Circulair Buiksloterham door Sanderine van Odijk( Metabolic)

16.30 uur

Ondertekening Manifest Circulair Buiksloterham met interviews & statements

17.00 uur

Circulair Buiksloterham – the next steps. Breed debat over ambities, concrete stappen, valkuilen etc.

18.00 uur

Afsluiting en borrel

donderdag 5 mrt 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 126 mensen waren aanwezig