Creatieve Industrie

Making Money

Geld verdienen in de muziekindustrie: we gaan in op de verschillende inkomstenbronnen voor muziek.
maandag 18 jan 2016, 16.00
ma 18 jan 2016, 16.00
Studio

Verdienen aan muziek, dat is natuurlijk de bedoeling. En gelukkig is het anno 2016 ook nog steeds mogelijk, of het nou gaat om klassieke muziek, jazz, pop of world. Tijdens deze Music Pitch gaan we in op verschillende inkomstenbronnen voor muziek. Hoe zorg je dat je al je inkomsten uit streaming en uit auteursrechten krijgt? Hoe werf je de juiste fondsen? En hoe verdien je aan handige optredens? Of aan je muziek onder een reclame of in een film? Met diverse gasten uit de muziekbusiness gaan we het hebben over deze zaken en... over jouw portemonnee.

Aron van der Ploeg zette in 2004 het bedrijf The Missing Sync op, dat merken, reclamebureaus en de muziekwereld samenbrengt. Met een groot netwerk van componisten en muzikanten zoals Sunday Sun, Caro Emerald en Stefanu Junu vormen zij een verbindend netwerk in de sync-industrie. Aron werkte onder andere met merken als Heineken, Vogue Nederland en Mentos.

Hans Stekelenburg zal ons tijdens het programma namens Buma/Stemra van informatie voorzien over alles rondom auteursrechten en de rol die Buma/Stemra heeft ten opzichte van muzikanten in Nederland. Hans is accountmanager bij Buma/Stemra en weet alles over de rechten voor auteurs en uitgevers.

Cyrille Smith is account manager bij Sena: een non-profit organisatie die zich bezighoudt met naburige rechten voor artiesten en producenten. Sena incasseert namens (inter)nationale artiesten en producenten vergoedingen en betaalt deze, zo snel en correct als mogelijk en tegen zo min mogelijk kosten, door aan rechthebbenden. Cyrille geeft muzikanten advies, zodat ze precies weten waar zij recht op hebben.

Floris Vermeulen komt vertellen over de verschillende manieren waarop jij als muzikant ondersteund kunt worden door het Fonds voor Podiumkunsten. Dit fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle podiumkunsten, waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Er worden meerjarige subsidies uitgereikt maar ook productiesubsidies en individuele subsidies voor muzikanten.

Benny Sings is artiest en producer, werkte samen met onder andere DATA, Giovanca en Wouter Hamel en bracht afgelopen november zijn vijfde album STUDIO uit. Verschillende van zijn tracks zijn gebruikt als sync, bijvoorbeeld in de HBO serie Girls en onder reclames van Mazda, Kookai en Citroën. Als producer werkt Benny voor verschillende nationale en internationale muzikanten. Daarnaast maakte hij muziek voor de Nederlandse films ‘Bro’s Before Ho’s’ en ‘Little Miss Piggy’.

Norman van Dartel is productioneel leider van Splendor: een geheel nieuwe soort concertzaal, een plek waar alles kan. Splendor ontstond in 2010 als idee van een groep ondernemers, componisten en kunstenaars. Zonder subsidie of sponsoring en geheel door de musici en het publiek zelf gefinancierd. De vaste musici van Splendor investeren allemaal een bedrag om het gehele jaar een ruimte te hebben om te experimenteren en te inspireren. Als publiek help je mee door lid te worden. Je steunt daarmee de ruimte en de musici en kan per jaar gratis naar 50 concerten.

Live Pitch

Wil je met jouw muziek een live pitch doen? We hebben maar vier pitchplekken, dus mail snel naar info [at] musicmotion.nl.

Wild Card Pitch

Niet geselecteerd voor de pitch of te laat met aanmelden? Tijdens het programma geven wij een Wild Card weg. Dé gelegenheid jezelf te presenteren voor het aanwezige publiek en de professionals! Wil je kans maken op de Wild Card Pitch? Vul dan het Wild Card Formulier in bij binnenkomst. Aan het eind van het programma wordt er blind een formulier gekozen en mag jij misschien ook pitchen!

Let op: De winnaar van de Wild Card Pitch kan helaas geen beeld laten zien. Muziek laten horen is natuurlijk wel mogelijk. Neem je instrument mee en perform live of plug je telefoon of tablet in en laat jezelf horen (WiFi is aanwezig). Heb je nog vragen? Plaats een reactie onderaan deze pagina.

maandag 18 jan 2016, 16.00
Studio
Deze 114 mensen waren aanwezig