Creatieve Industrie

Mag je dat nog zeggen?

Taal anno 2020? Een zoektocht naar wat we mogen, maar vooral nog willen zeggen of schrijven. Met o.a. Mounir Samuel en Annebregt Dijkman.
donderdag 30 jan, 20.00
do 30 jan, 20.00
Expo

Wat we wel en niet mogen zeggen, blijft altijd punt van discussie en verandert over tijd. Tijd dus voor een update over ons taal- en woordgebruik anno 2020. Wat mogen en willen we nog zeggen? Vanuit verschillende perspectieven bekijken we op welke manier mensen zich bezig houden met taal en bespreken we de invloed van taal op het publieke debat. Waar moeten we ons volgens jou meer bewust van zijn en wat kunnen we doen om te zorgen voor meer inclusief taalgebruik?

  • Annebregt Dijkman adviseert overheden en organisaties in het professioneel werken met extremisme en inclusie. Ze is auteur van ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ over inclusieve journalistiek, dat ze schreef met onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou. Daarin onderzoeken ze de redactiecultuur van de Nederlandse journalistiek en de blinde vlekken in het nieuws. Annebregt Dijkman is afgestudeerd als organisatie-antropoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam op diversiteitsmanagement in de context van het maatschappelijke discours over immigratie en integratie. Ze is tevens opgeleid als docent islam en draagt regelmatig bij aan debatten over extremisme en inclusie. Ze richt zich daarbij vooral op vormen van definitiemacht en manieren waarop mensen hun wereldbeelden uitdrukken in woorden en verhalen.
  • Catja Cappon is oprichter van tekstbureau Zuiver Taal. Als tekstschrijver en redacteur zet zij zich in voor genderbewuste en inclusieve teksten. In haar tekstwerk is ze alert op diverse beeldvorming rond gender, seksualiteit en etniciteit, stereotypen en representatie. Het is haar visie dat dit bijdraagt aan het verkleinen van sociale machtsverschillen en aan respect voor ‘anders-zijn’. Haar opdrachtgevers zijn maatschappelijk betrokken bedrijven en andere organisaties die ruimte (willen) maken voor diversiteit en inclusie en willen aansluiten op de diversiteit van de maatschappij anno nu.
  • Mounir Samuel is een Egyptisch-Nederlandse politicoloog, journalist, auteur en performance artist. Hij werkt als externe adviseur voor Pakhuis de Zwijger als diversvaardigheidsmanager en werkt aan een nieuw boek getiteld “De grote vooroordelenshow: hoe samen te leven in de 21ste eeuw’ waar hij voor de Groene Amsterdammer ook een gelijknamige serie over zal schrijven.
  • Vanessa Vroon-Najem is een bruggenbouwer tussen academisch onderzoek en publiekspresentaties. Als wetenschappelijk medewerker is zij verbonden aan het Amsterdam Museum en betrokken bij de programmalijn New Narratives. New Narratives gaat onder andere over het groeiend besef dat lang niet alle geschiedenissen en perspectieven die er in de stad zijn, vertegenwoordigd worden in de museale collectie en presentaties. Hoe komt dat? Welke verhalen kijken we nu anders naar of ontbreken er nog, en welk taalgebruik past daarbij?
donderdag 30 jan, 20.00
Expo
Deze 30 mensen waren aanwezig