De Stad

Macht in Mokum

Over de nieuwe stadsdeelcommissies, een gekozen burgemeester en participatieve democratie.
woensdag 28 feb, 20.00
wo 28 feb, 20.00
Studio
Reageer

Op 21 maart stemt Amsterdam op een nieuwe gemeenteraad en bepalen de burgers wie in de nieuw ingestelde stadsdeelcommissies komen. Door dit nieuwe bestuurlijke stelsel wordt de macht in Mokum opnieuw verdeeld en dit roept vragen op. Wat houdt zo'n stem voor een stadsdeelcommissie in? Hoeveel inspraak hebben deze commissies? Krijgt de stad ooit nog een gekozen burgemeester? En hoe organiseert de politiek een gelijkwaardige verhouding tussen de burger en het bestuur? We gaan in gesprek met politici, initiatiefnemers en bewoners.

Stadsdeelcommissies in Amsterdam

De afgelopen jaren is het bestuur van de stadsdelen meerdere keren op de schop gegaan: de zelfstandige stadsdeelbesturen werden bestuurscommissies waarna de vorige coalitie besloot om er adviesraden in de vorm van stadscommissies van te maken. In dit nieuwe systeem worden de bestuurders niet meer gekozen, maar benoemt het nieuwe college per stadsdeel zelf drie bestuurders. Deze bestuurders worden ondersteund door een adviescommissie met gekozen vertegenwoordigers uit de wijken. Deze worden gekozen op 21 maart.

Wat gaan we doen?

  • Dat de vorming van ons nieuwe bestuurlijke stelsel niet van een leien dakje ging is bekend, maar wat gebeurde er precies die donderdagavond 15 februari 2017 in de Raadszaal? We openen met een theaterervaring op basis van het verwoede debat over het nieuwe bestuurlijk stelsel. Wat vertelt deze raadsvergadering over onze lokale democratie?
  • Een goede aanleiding om in gesprek te gaan over het bestuurlijk stelsel. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de ambities bereikt worden of moeten we wederom het stelsel omgooien?
  • De beweging Meer Democratie is in Amsterdam een campagne begonnen om een nieuwe burgemeester te kiezen. Arjen Nijeboer verteld hoe dat eruit kan zien.
  • Tot slot daagt Maartje Romme de politieke partijen uit om in gesprek te gaan over het stimuleren van lokale democratie in Amsterdam. Romme was nauw betrokken bij het ‘sociocratisch experiment’ in de Weteringbuurt waar basis van gelijkwaardigheid in besluitvorming buurt en gemeente hebben samengewerkt. Hoe kijkt zij terug op deze nieuwe vorm van lokale democratie en wat moeten de politieke partijen volgens haar doen om lokale democratie te stimuleren?

woensdag 28 feb, 20.00
Studio
Deze 96 mensen waren aanwezig