Global Trends

Macht(eloosheid) over de natuur

Als emoties de drijfveer vormen voor natuurbehoud
donderdag 5 jul 2018, 20.00
do 5 jul 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Woede over stervende runderen in de Oostvaardersplassen, pijn over het verschraalde weidelandschap, teleurstelling over de kap van bomen. Natuur zorgt voor emotie. We komen maar al te graag op voor de flora en fauna om ons heen. Ook in een land dat bijna geen ‘echte’ natuur kent, doet natuur veel met de mens. Maar uit de felle debatten rond de grote grazers, bos dat moet verdwijnen en huilende zeehondjes, blijkt dat we heel verschillend denken over wat het is. Wat is de 'echte' natuur? Is interventie noodzakelijk voor behoud? Of is juist meer afstand nodig? En hoe verhoudt de mens zich tot de natuur?

Met in dit programma onder anderen

Marjolein Demmers
Directeur Natuur & Milieu
Frank Berendse
Hoogleraar Natuurbeheer
Boswachter Tim
De Bosmannetjes
Han Olff
Hoogleraar Ecologie & Natuurbeheer Rijksuniversiteit Groningen
Eva Bullens
www.beschermhetbos.nl
Jantien de Boer
Schrijver, journalist en columnist
Charlot Verlouw
Journalist bij Trouw
  • Marjolein Demmers (nummer 39 op de lijst) is sinds 1 november 2017 directeur van Natuur & Milieu. Daarvoor was zij directeur bij De Groene Zaak en directeur duurzaamheid & integriteit van Royal HaskoningDHV.
  • Frank Berendse (nummer 47 op de lijst) is emeritus hoogleraar Natuurbeheer aan de Universiteit van Wageningen vindt dat de natuur er belabberd voor staat en wijst de landbouw als boosdoener aan.
  • Han Olff is Hoogleraar Ecologie & Natuurbeheer Rijksuniversiteit Groningen. Ook is hij bestuurslid bij The Netherlands Ecological Research Network (NERN) en spreekt over hoe je breed ingewikkeld ecologische wetenschap overbrengt aan een breed publiek.
  • Eva Bullens werkt als organisator, maker en ontwerper aan sociaal geëngageerd projecten waarbij de samenwerking tussen mensen centraal staat. Ze is betrokken bij de campagne ‘Bescherm het Bos’ die er op gericht is om zoveel mogelijk mensen te informeren over en te betrekken bij het verzet tegen de verbreding van de A27, ten koste van de bomen bij Amelisweerd.
  • Boswachter Tim is naast Boswachter publiek bij Staatsbosbeheer in Utrecht ook één van de De Bosmannetjes, een online platform waarin ze educatieve filmpjes voor kinderen (en volwassenen) maken met een knipoog. Zo zie je filmpjes waarop hij enthousiast in een plas springt, gifjes en foto’s uit de natuur met bijschriften als ‘kijk dan hoe gruwelijk vet’ en een serie posts over een vogel die hij vond. Hij weet de jeugd op een originele en moderne manier te enthousiasmeren en informeren over én voor de natuur.
donderdag 5 jul 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 84 mensen waren aanwezig